Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su postupci Suda i Tužilaštva BiH politički motivisani i da je to pokušaj da se sahrani Republika Srpska.

– Republika Srpska je sve učinila u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentarišući predmet koji se u Tužilaštvu BiH vodi protiv zvaničnika Srpske zbog navodnog napada na ustavno-pravni poredak BiH.

Dodik je dodao da je to “pokušaj da se sahrani Republika Srpska”, te da iza svega stoji namjera da se destabilizuje Srpska, koja danas ima bolje pokazatelje od FBiH.

– Ovaj proces koji su poveli je kraj BiH. Ne zato što ja tako mislim, već zato što su zloupotrijebili institucije – rekao je Dodik i dodao da je iz Republike Srpske dugo ukazivano na to da je rad pravosuđa BiH politički motivisan.

On je istakao da Sud i Tužilaštvo BiH rade po nalogu političkog Sarajeva i da je u pitanju politički progon, izrazivši žaljenje što je, kako je rekao, opozicija iz Republike Srpske upletena u to.

– Oni svjesno ili nesvjesno idu u prilog onima koji žele da naprave slučaj od ovog – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da će se Republika Srpska organizovano braniti, te da će u roku od mjesec dana imati zakone koji će regulisati pravosuđe.

– Zabranićemo njihovo djelovanje, obezbijedićemo da se stvori neutralno pravosuđe koje nema politički motivisane odluke – naglasio je on.

Dodik je rekao i da će Republika Srpska u toku januara donijeti zakon i uvesti Visoki sudski i tužilački savjet.

– Taj zakon je već upućen ili će se ovih dana uputiti prema Narodnoj skupštini i ona će odlučiti kada će o tom zakonu raspravljati. To podrazumjeva diskvalifikaciju Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske i to je ozbiljan posao koji ćemo učiniti. Niko nas u tome neće zaustaviti – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska privlačna za investicije i da ima istorijski nivo koeficijenta za raspodjelu sredstava od indirektinih poreza koji iznosi 34,57 odsto.

– To govori da Republika Srpska ima povećane investicije i potrošnju. Na Јahorini je cijena kvadrata apartmana 10.000 KM, a na Bjelašnici je 2.200 KM. To govori da je Srpska u odnosu na Federaciju BiH intenzivnija kada je riječ o investicijama – rekao je on i dodao da ovome ne može da naškodi nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Dodik je rekao da čovjek koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, u nedostatku autoriteta, prijeti Republici Srpskoj, ali da ne može da se bavi pitanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i evropskih fondova.

Autor: RTRS