Narodni demokratski pokret saopštio je da su juče, u popodnevnim satima, nakon telefonske najave, u prostorije stranke u Banjaluci došli inspektori agencije SIPA sa zahtjevom za izuzimanje dokumentacije i saslušanje predsjednika, generalnog sekretara i sekretara NDP.

Ovu aktivnost će nastaviti u četvrtak, po nalogu Tužilaštva BiH uz odobrenje Suda BiH, po formiranom predmetu u vezi sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra kada su razmatrane Informacije i usvojeni zaključci u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na nivo BiH.

– Narodni demoktratski pokret poručuje da je BiH ušla u novu fazu brutalnih aktivnosti bošnjačkih političkih i pravosudnih aktera koji ne biraju sredstva da pokušaju unitaristički “disciplinovati” političke predstavnike Srba da silom prihvatimo njihov koncept države Bošnjaka sa etničkim manjinama Srba, Hrvata i ostalih – saopšteno je iz NDP, čiji je predsjednik Dragan Čavić.

Tvrde da je Ustavni sud BiH, uz sudije tog suda Seadu Palavrić i Mirsada Ćemana, doskora bivše visoke funkcionere SDA, bez dileme postao instrument za otimanje nadležnosti Republike Srpske.

– Takođe, Tužilaštvo i Sud BiH su, uz brojne bivše funkcionere SDA i drugih bošnjačkih stranaka u svojim redovima, postali instrument za disciplinovanje, hapšenje i presuđivanje politički nepodobnih Srba, protivnika unitarizacije BiH i razvlašćivanja entiteta mimo Ustava BiH. Kako je poslije “Veleizdajničkog procesa” protiv Srba u BiH u režiji Austrougarskih okupatora prestala postojati BiH početkom 20. vijeka, oni koji pokreću i podržavaju novi “veleizdajnički” proces na početku 21. vijeka trebaju duboko da se zamisle šta je poruka latinske svevremenske izreke “Historia magistra vitae est” (Istorija je učiteljica života) – kažu u NDP.

Ističu da je rad Narodne skupštine Republike Srpske, njene odluke, način njihovog donošenja, stupanja na snagu, učešće izabranih narodnih predstavnika, kao i sve ostalo je zakonita i ustavom određena aktivnost zakonodavne vlasti koju ni na jedan način ne može i ne smije sprečavati, zastrašivati, prijetiti ili onemogućavati sudska vlast, a ona to čini po političkom nalogu ujedinjene bošnjačke političke elite.

– Odbacujemo politički motivisane izmišljene procese i sudske progone i poručujemo da ćemo nastaviti djelovati slobodno i na zakonit i ustavan način u radu Narodne skupštine Republike Srpske i u interesu Republike Srpske i svih njenih konstitutivnih naroda i građana – navode u saopštenju.

Izvor: Srpskainfo