Prošlo je više od mjesec dana od zvaničnog početka izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad. Kao što je već poznato, autoput Banjaluka-Prijedor biće dug 40,7 kilometara, a vrijednost projekta je 297 miliona evra. Takođe, poznato je i da je rok za izgradnju tri godine, što znači da bi Banjaluka i Prijedor do kraja 2024. trebalo da budu povezani modernom saobraćajnicom. Investitor je kineska firma preko preduzeća SDHS-CSI BH koje je osnovala u Banjaluci.

Koje će sve benefite osjetite lokalne zajednice koje su dio projekta i kakve su nove šanse za razvoj ekonomije ovog dijela Republike Srpske, pitali smo docenta dr sa Ekonomskog fakulteta Nezavisnog univerziteta u Banjaluci Srđana Šuputa.

– Autoput je bitan iz više aspekata. Kao prvo njegovom izgradnjom dolazi do uvezivanja ekonomije u zemlji, ali i regiji, lakši je protok roba i usluga, privlače se novi investitori čime se otvarajaju i nova radna mjesta – kaže Šuput.

Dodaje da je mreža autoputeva jako važna za Republiku Srpsku, ali cijelu i BiH.

– Koliko je ovaj autoput važan govori nam i činjenica da je najavljen i gasovod koji je predviđen da ide trasom autouta Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Šuput smatra da je jako važno što se Vlada Republike Srpske neće zaduživati za ovaj projekta s obzirom na to da se investicija pokriva od koncesionara.

– U izgradnji autoputa će učestvovati domaća logistika, što znači da će biti angažovane domaće firme i domaća radna snaga. Ovo je bitno iz razloga što ćemo time podići zaposlenost, potrošnju, BDP, kao i ekonomiju Republike Srpske.

Da izgradnja ovog autoputa donosi napredak u svakom pogledu, da se otvaraju nove šanse za investicije, nova radna mjesta i rast standarda i mogućnosti, smatra i direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić.

– Treba naglasiti i značaj poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju jer svi znamo da je postojeći put između Prijedora i Banjaluke veoma opterećen i tokom prethodnih godina imali smo veliki broj teških saobraćajnih nezgoda – rekao je Topić.

Mogućnost za uspostavljanje slobodne zone

Gradska uprava Prijedora takođe je prepoznala značaj ovog projekta i svih prednosti koje će poboljšati položaj ove lokalne zajednice nakon izgradnje pomenutog autoputa.

– S obzirom da je počela izgradnja novog autoputa Prijedor-Banjaluka, planiramo na zemljištu koje treba da bude u vlasništvu RS, na samom početku ili na kraju kod petlje autoputa, da izgradimo jednu veću industrijsku zonu. Trenutno razmatramo mogućnost i studija opravdanosti će pokazati da tu možda treba da pokrenemo slobodnu zonu koja ima set svojih olakšica, među kojim su carisnki terminal i neplaćanje PDV-a – rekao je nedavno vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je tokom ozvaničenja gradnje da je početak realizacije projekta izgradnje autoputa Banjaluka –Prijedor istorijski trenutak, jer se njime stvara nova perspektiva za više od pola miliona stanovnika.

-U Orlovcima otvaramo jednu od najvećih poslijeratnih investicija na ovom prostoru, vrijednu više od 600 miliona КM. Duboko sam uvjeren da će naš kineski partner izvesti radove u predviđenom roku i da ćemo krajem 2024. godine biti u prilici da kažemo da su Banjaluka i Prijedor povezanim modernim autoputem – rekao je Višković.

Predviđena 23 nadvožnjaka

U Nacrtu studije uticaja na životnu sredinu izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor, navodi se da će autoput biti dug 40,7 kilometara, da će uključenje biti u Kuljanima u Banjaluci, a završetak dionice sjeverno od Prijedora.

Predviđena je gradnja 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka, devet mostova, sedam vijadukta, jednog prolaza za životinje, jednog obostranog odmarališta.

Naplatne kućice biće na tri lokacije, neposredno nakon petlje Kuljani, zatim na čvoru u Omarskoj i na čvoru Prijedor. U okviru čvora Omarska predviđen je prostor za izgradnju Baze za održavanje autoputa.

Za autoput Banjaluka-Prijedor predviđeno je da Republika Srpska 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra. Kinezi, s druge strane, treba da plaćaju godišnju naknadu od 5% od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Autoput Banjaluka-Prijedor nije samo prvi investicioni projekat kineske kompanije u BiH već i prvi projekat kopnene saobraćajne infrastrukture u koji kineska strana investira i gradi po koncesionom ugovoru.

Izgradnjom autoputa Banja Luka – Novi Grad omogućilo bi se ostvarenje savremenije putne veze Banjaluka – Prijedor – Novi Grad sa postojećim autoputskim pravcem E-661 na istoku, odnosno sa budućim ukrštajem dva autoputa u Republici Hrvatskoj na zapadu kao i rasterećenje dijela postojeće putne mreže uz poboljšanje uslova za korisnike koji korespondiraju između Banjaluke i Novog Grada.

Dionica Banjaluka – Novi Grad će biti zapadni deio buduće poprečne veze kroz teritoriju Republike Srpske na pravcu istok-zapad, što će predstavljati jednu od osnovnih drumskih veza unutar Republike Srpske.

Početna stacionaža autoputa se nalazi na ukrštaju autoputa Banjaluka – Novi Grad sa budućim autoputem Gradiška – Banjaluka – Mrkonjić Grad, a krajnja stacionaža se nalazi na granici sa Hrvatskom kod Novog Grada.

Izvor: ATV