U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, ministrici finansija Federacije BiH Jelki Milićević i vlasniku preduzeća “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, danas je svjedočio Kristijan Marić iz Mostara, koji je usko sarađivao sa Fikretom Hodžićem. On je ispričao na koji način su sporni respiratori nabavljeni.

Dobio imunitet

Komercijalista iz Mostara Kristijan Marić, čija je privatna firma u blokadi zbog ovog suđenja, dobio je imunitet od Suda da neće biti krivično gonjen, te je danas morao istinito odgovarati na sva pitanja tužioca.

Marić je objasnio da je on osnivač Udruženja „Mreža mladih“, putem kojeg su se mladi poduzetnici bavili kupoprodajom roba i usluga, a uglavnom je Marić posredovao u tim kupoprodajama, piše Avaz.

Njega je krajem marta 2020. godine u vrijeme pandemije koronavirusa kontaktirao Fikret Hodžić i raspitivao se o kupovini medicinskih sredstava i opreme.

Čovjek iz Vlade FBiH

Marić kaže da je stekao dojam, prema objašnjenju Fikreta Hodžića, da je on čovjek iz Vlade FBiH a interesirao se, između ostalog, za kupovinu respiratora.

Pogledajte video iz sudnice.

Izvor: avaz/ATV