Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je premijer Mađarske Viktor Orban za Srbe dobrodošao u BiH.

Dodik je odbacio sve spekulacije vezane za Orbanov dolazak i istakao da je Orban veliki državnik, kao i da je ponosan na uspješnu saradnju sa Mađarskom.

– Oni pokušavaju da govore o BiH kao o svojoj i govore da će otkazati posjetu Orbana. Eto kakva nas sudbina čeka – rekao je Dodik i podsjetio da je ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić otkazao i vojnu vježbu sa Srbijom na Manjači.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da Podžić ni po čemu nije imao pravo da otkaže vježbu.

– Očito je da oni misle da imaju pravo. Sad ćemo čekati ovu što hoda po svijetu (ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković), mlatara i priča samo loše o Srbima, da dođe i pod uticajem Bakira Izetbegovića i drugih pokuša da se obračuna sa Orbanom”, rekao je Dodik.

On je upitao kako je moguće da su se muslimani zavadili i sa Srbima i sa Hrvatima, te kako je moguće da ne žele da imaju nikakvog dodira ni sa Srbijom, ni sa Hrvatskom.

– Kako je moguće da ste toliko zgadili BiH svima? Kako je moguće da ste u lošim odnosima sa Mađarskom, Rusijom, Kinom – upitao je Dodik i poručio da su te stvari mogle da igraju neku ulogu u prošlosti, ali da sada ne mogu.

Srpski član Predsjedništva je pozvao na razgovor i rekao da samo oni koji nemaju demokratski kapacitet i legitimitet i koji nisu sigurni u sebe hoće da ratuju.

– Nikada nije moć u tome. Možda imaju ohrabrenje na nekim zapadnim destinacijama, ali to danas više nije dovoljno – rekao je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo