Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da je izjava mađarskog premijera Viktora Orbana o bosanskim muslimanima “fašistička”, koja Evropu vraća u tridesete i četrdesete godine prošlog vijeka.

U intervjuu za portal Radiosarajevo, Komšić kaže da su “takvi stavovi više problem Evrope u cjelini nego BiH i muslimana u BiH”.

– Pitam se šta se sljedeće može očekivati od tipova poput Orbana, Milorada Dodika i sličnih – rekao je Komšić i upitao:

– Da predlože neko konačno rješenje muslimanskog pitanja, protjerivanje bosanskohercegovačkih muslimana u Tursku, možda?”.

Za Komšić je, kaže, to strašno.

– Otvarati pitanje egzistencije jednog naroda na nekom prostoru zbog njegove etničke ili vjerske pripadnosti, podsjeća na najmračniji period u istoriji Evrope. Evropa se mora tome oduprijeti. Mislim da je svima jasno o čemu se tu radi, a nama u BiH ponajviše – rekao je Komšić koji je kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH izabran glasovima Bošnjaka.

“Ako Dodika ne zaustave stranci, zaustavićemo ga mi”

Predsjedavaući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da ukoliko stranci ne zaustava srpskog člana tog tijela Milorad Dodika, kojeg naziva “razbojnikom”, neće biti drugog izbora nego da ga, kako kaže, zaustave sami.

Komšić je rekao da BiH “nikada zapravo nisu ni pustili na miru oni koji ugrožavaju opstanak države”.

– Ne treba ni pominjati o kome se radi, sami će se pronaći. Međutim, i pored svih nasrtaja na BiH, ona je opstala i opstaće – rekao je Komšić.

Neće, dodao je, pristati da institucije BiH budu stavljene na neku “pijačarsku tezgu”, pa da se onda sa “razbojnikom poput Dodika oko njih cjenkamo”.

– To stranci, bilo da su naši prijatelji ili neprijatelji moraju znati. S razbojnikom nećemo pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu sa Ustavom i zakonom u Parlamentarnoj skupštini. Bolje da stranci Dodika,  koji traži hljeba preko pogače, zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo”, zaprijetio je Komšić i poručio:

– Ako ga oni ne zaustave mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo. On je stavio na kocku mir u regiji i Evropi. Mi se s našom državom nećemo kockati.

Autor: TANJUG/Srpskainfo