Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je za Srnu da su se zagovornici unitarne BiH sa sarajevskih sećija, ali i iz Vašingtona i Brisela našli u nezavidnoj poziciji kada se pokazalo da nisu tek prazna priča riječi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da raste podrška ispravnoj politici Republike Srpske u Evropi i svijetu.

– Ako neko pamti, prilikom pripremanja za istorijsku sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske Dodik je izjavio da ima pet, šest, pa i sedam, osam država koje će podržati Srpsku. Iz Sarajeva su cinično poručivali da on priča neosnovano, a sada se pojavila Mađarska koja kaže da nema govora o sankcijama Srpskoj. Tu je Srbija, tu su Rusija, Kina.. – rekao je Mučibabić.

Prema njegovim riječima, stoga je sasvim očekivano da lider SDA Bakir Izetbegović kao nosilac “babinog amaneta”, sada priziva i “islamski svijet” protiv Srpske nakon što je prije nekoliko mjeseci prijetio oružjem iz Travnika i Konjica i bošnjačkim soldatima koji su spremni da u odbranu BiH dođu iz cijele Evrope.

– On ima suludu potrebu da se na djelu ponovo verifikuje upotreba sile kao jedina opcija za aktuelne probleme koje je direktno sam izazvao bez griže savjesti, bez analize i bez mogućnosti da iz zapećka pogleda svijet – rekao je Mučibabić.

On kaže da je Srpska na korake koje je preduzela u posljednje vrijeme bila prinuđena jer ju je “uz zid” satjeralo dugogodišnje nasilje visokih predstavnika, koji su dodatno učvrstili “Inckov zakon” i odluka Ustavnog suda BiH o oduzimanju voda i šuma.

– Milorad Dodik i rukovodstvo Republike Srpske su svjesni situacije posegli za onim što je jedino moguće, a to je insistiranje na poštovanju Ustava BiH i na tom da ga treba realizovati – rekao je Mučibabić.

On je ukazao da Republika Srpska istovremeno insistira na dijalogu unutrašnjih činilaca, ocijenivši da je ironično da oni koji pozivaju na dijalog bivaju proglašeni kao remetilački faktor, rušioci mira i secesionisti, a da su oni koji pozivaju na rat, traže međunarodnu intervenciju i vojne sile “čuvari mira i državnog pečata”.

– Sve je to malo komično, a naravno i tužno i bolno. Vrijeđa zdrav razum, ali nije to prvi put. Mi se moramo snalaziti u toj situaciji – rekao je Mučibabić.

On je istakao da je najjači utisak u svemu da ne postoji baš ni jedan međunarodni akt ni norma koja bi rekla da su zahtjevi Srpske u suprotnosti sa međunarodnim pravom i demokratskim principima.

– Kud plovi ovaj brod, teško je vidjeti, ali ono što je jasno je da su se pozicije promijenile i da su se sad zagovornici unitarne BiH našli u pat poziciji. Rukovodstvo Srpske jedino što radi je da se poziva na Ustav i traži dijalog, a to je prilika da `bosanski lonac` više ne ključa i ne proključa – kaže Mučibabić.

Autor: SRNA/RTRS