Posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH, kojim će biti definisan pravni okvir za sistem izdavanja kovid potvrda u BiH, je u pripremi i dok nadležno ministarstvo iz Srpske ističe da su upoznati s tim, iz Ministarstva zdravlja FBiH kažu da nisu obaviješteni.

Kako su u Ministarstvu civilnih poslova BiH kazali za “Nezavisne novine”, proces usaglašavanja je u toku, a on konačno treba da bude potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji, koja se očekuje nakon Nove godine.

– Nakon toga će uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass – kazali su u MCP BiH.

Dodali su da će, nakon što EU verifikuje bh. sistem, biti moguće izdavanje međunarodno priznatih kovid potvrda i u BiH.

Naime, Savjet ministara BiH je na sjednici odžanoj 16. decembra dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih kovid potvrda.

– Ministarstvo civilnih poslova će organizovati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenje i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih kovid-19 potvrda u BiH – saopštili su u Savjetu ministara BiH.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske su za “Nezavisne novine” istakli da je u toku usaglašavanje sporazuma između institucija nadležnih za zdravstvo u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

– Sporazumom će biti definisani uloge i poslovi nadležnih institucija u ispunjavanju zahtjeva Evropske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje – ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Autor: Nezavisne