Nedolazak lidera SDS, PDP i SPS na sastanak koji je u petak organizovao DNS ne može se tumačiti kao početak raspada opozicije, niti kao njeno urušavanje.

Poručila je ovo politička analitičarka, Tanja Topić ističući da opozicija, ako iskreno želi da pobijedi na predstojećim izborima treba da se okrene građanima, a ne da politiku vodi kroz medije.

Komentarišući ocjene da je opozicija bliže raspadu nego ujedinjenju, Topićeva za Srpskainfo ističe da se postavlja ključno pitanje na koji način će glasači opizicije, a oni su opredijeljeni, percipirati DNS.

– Dakle da li ih vide kao istinsku opozicionu partiju i to će jedino imati uticaja na izborni rezultat. Još uvijek nemamo jasnu sliku da li je prelazak DNS u opoziciju uticao na njenu snagu. Dakle ako stvari posmatramo tako ne možemo govoriti o razjedinjenosti opizicije, njeno osipanje i urušavanje nije počelo sa pristupanjem DNS njihovim redovima – ističe Topićeva.

Ona dodaje da ono što će odrediti izborni rezultat biće izlaznost. U tom miješanju karata, kako ističe Topićeva, SNSD stoji kudikamo bolje zbog discipline „stranačke vojske“.

Topićeva kaže da se stiče utisak da neopredijeljene na izbore neće izvesti ni vladajući, a ni opozicija.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Postoji još jedna nepoznanica, a to je da li će svi koalicioni partneri vladajućih na izbore izaći u istoj koloni, barem sa zajedničkim kandidatom za inokosne funkcije – upozorava Topićeva.

Ona kaže da je čudna i zbunjujuća inicijativa DNS da „samouvjereno preuzima opozicionu palicu i staje na čelo opozicije“, a da nisu raščišćeni stari repovi i računi iz doba učestvovanja u vlasti.

Topićeva ističe da je za opoziciju bitno ako ne želi doživjeti fijasko na izborima da jasno artikuliše šta želi, te da prestane pružati pojas za spasavanje lideru SNSD, Miloradu Dodiku.

– Trebaju da prestane politiku voditi saopštenjima i u medijima, te da siđu među građane kako bi ih saslušali, razumjeli i ponudili stvarnu alternativu, a ne bavila se samo Dodikom – zaključuje Topićeva.

Podsjećamo, na sastanak opozicije koji je u petak organizovao lider DNS, Nenad Nešić kako bi razgovarali o budućoj međusobnoj saradnji i planovima za izbore, nije došao niko iz SDS, PDP i SPS. Iz ovih stranaka su zamjerili Nešiću jer ih je „pozvao putem medija, ali i zbog toga što nikoga nije pitao za vrijeme i mjesto sastanka, već ih obavijestio kad i gdje da dođu“.

Prethodno je Nešić ušao u verbalni sukob sa narodnim poslanikom Nebojšom Vukanovićem, koji mu je poručio da nikada neće biti u koaliciji sa njim, a kasnije i sa poslanicom Jelenom Trivić koja ga je optužila da „šuruje sa Dodikom“.

Izvor: Srpskainfo