Najveći broj zločina mudžahedina iz odreda “El mudžahedin” dogodio se 1994. i 1995. godine kada je centrom Službe državne bezbjednosti Zenica upravljao bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, izjavio je Srni stručnjak za bezbjednost i terorizam Dževad Galijašević.

– Džaferović je znao sve što se dešavalo na terenu. Bio je upoznat sa svim zločinima ovog odreda. Za neke zločine je znao i prije nego što će se desiti, ali nikada ništa nije uradio kako bi oni bili spriječeni, a kamoli da počinioci budu kažnjeni – istakao je Galijašević.

On je napomenuo da je Služba državne bezbjednosti imala desetak operativaca ubačenih u odred “El mudžahedin” i da je tokom cijelog rata u BiH vodila operaciju “Kinšasa”, u kojoj je nadzirala mudžahedine, kontrolisala ih, vršila tajne pretrese njihovih prostorija, snimala ih, pratila razgovore i komunikacije, radio i telefonske veze i o tome obavještavala Džaferovića.

Galijašević je naglasio da je Džaferović bio upoznat čak i sa razgovorima koje su mudžahedini vodili između sebe o tome kada će i kako ubijati zarobljenike i to snimati.

– Poznato je da su ovaj odred pratila najmasovnija ritualna klanja u istoriji ratovanja – podsjetio je Galijašević.

On tvrdi da je bošnjački član Predsjedništva BiH čak znao i za sve pozive i razgovore vođa Al kaide Osame bin Ladena i Abu Musab al Zarkavija sa komandantima odreda “El mudžahedin”.

Interesantno je, dodao je, da je Bin Laden koristio britanski broj, dok je Zarkavi zvao sa holandskog broja telefona.

Galijašević tvrdi da je sve ovo znao i muslimanski ratni lider Alija Izetbegović i da su svi zločini odreda “El mudžahedin” izvršeni pod njegovim pokroviteljstvom, a da su Služba državne bezbjednosti i Džaferović kontraobavještajno štitili mudžahedine.

Autor: SRNA/RTRS