U Prijedoru je večeras održan revijalni koncert sedam horova povodom Svjetskog dana horskog pjevanja.

U programu su učestvovali Dječiji hor “Vilenjak”, hor Dječijeg vrtića “Radost”, hor Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić”, Ženski kamerni hor “A Vista” i tri sekcije Gradskog hora Prijedor.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izjavila je da Prijedor, kao grad umjetnosti i kulture, već 136 godina njeguje tradiciju horskog pjevanja.
“Večeras se pridružujemo svijetu koji upravo u drugoj polovini decembra obilježava Dan svjetskog horskog pjevanja. Sa ponosom mogu reći da je grad Prijedor jedina lokalna zajednica u BiH čiji je Međunarodni festival horova `Zlatna vila` članica Međunarodne federacije horske muzike”, rekla je Kasalovićeva novinarima.
Ona je dodala da je obilježavanje ovog dana podstrek horskim radnicima, dirigentima i svim mladim naraštajima da se pridruže u ovoj sferi umjetnosti.
Predsjednik Udruženja Gradskog hora Prijedora Aljoša Novaković vjeruje da je publika večeras uživala u raznovrsnom programu.
“Želim da pohvalim naš grad što u protekle četiri godine intenzivno radi na tome da na ovakav način obilježavamo kulturnu manifestaciju kao što je ova”, rekao je Novaković, koji je i dirigent Gradskog hora.
Svjetski dan horskog pjevanja, koji je ustanovljen 1990. godine, obilježava se prigodnim muzičkim koncertima.
Večerašnji koncert pod nazivom “Cijeli svijet – jedan hor” u Pozorištu Prijedor bio je dio programa gradske manifestacije “Prijedorska zima”.

Izvor: prijedorgrad