Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković uputila je pismo izraelskom kolegi Jairu Lapidu potpuno falsifikujući poteze vodeće hrvatske i srpske stranke u BiH – HDZ-a i SNSD-a oko izmjena Krivičnog zakona koje se tiču negiranja ratnih zločina, Holokausta i genocida, piše „Večernji list“, izdanje za BiH.

Umjesto cijelog konteksta, koji je bio i u vezi sa predsjednikom njene stranke SDA Bakirom Izetbegovićem, Turkovićeva je krajnje manipulativno uputila pismo zloupotrebljavajući i ministarsku poziciju i iznoseći lične stavove i informacije, piše zagrebački list.

U pismu su prvo iznesene neistine da su SNSD i HDZ sklopili „sporazum… za uklanjanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima bi se legalizovalo negiranje Holokausta, kao i genocida u Srebrenici“.

„Ukidanje zakona koji kriminalizuju poricanje ratnih zločina, genocida i Holokausta postavilo bi opasan presedan kojem smo svjedočili četrdesetih i devedesetih (godina 20. vijeka)… Stoga Vas pozivam da pozovete međunarodnu zajednicu i upotrijebite svoje bilateralne kanale da biste osigurali da se takav vrlo opasan i neprihvatljiv potez ne dogodi. Ćutati na ovaj potez bilo bi sinonim za pristajanje na konačno rješenje“, napisala je Turkovićeva.

Ona je dodala da su napori SNSD-a, sa Miloradom Dodikom na čelu, i HDZ-a, na čelu sa Draganom Čovićem, u Parlamentarnoj skupštini BiH na uklanjanju izmjena i dopuna Krivičnog zakona „jednaki negiranju Holokausta“.

Turkovićeva je svjesno preskočila da je izmjene ovog zakona nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, za šta nije imao podršku međunarodne zajednice angažovane u BiH. Ta je odluka bila okidač da se BiH danas nalazi u potpunoj blokadi sa paralizovanim institucijama.

A, kada se zna da je sam Izetbegović prisustvovao večeri na kojoj su se sa predstavnicima EU i SAD dogovarala tri scenarija deblokade institucija BiH, a jedan je i pokretanje inicijative za povlačenje „Inckovog zakona“, te donošenje novog, stvari postaju krajnje transparentne kao jedna velika manipulacija bošnjačke potpredsjednice Savjeta ministara, zaključio je „Večernji list.

Izvor: aloonline