Dvadesetčetvorogodišnjem S.M. iz sarajevske opštine Novi Grad uručen je prekršajni nalog nakon što je automobilom sa zastavom RBiH prošao kroz Istočno Sarajevo, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Prvobitno smo prenijeli vijest agencije Srna da je na automobilu bila okačena zastava tzv. Armije RBiH, što je sajt raskrinkavanje.ba ocijenio kao “prenošenje lažnih vijesti”.

Na automobilu se nalazila zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je u zvaničnoj upotrebi bila od 1992. do 1998. godine. U tekstu se netačno tvrdi da je zastava koja se nalazi na zadnjem staklu automobila zapravo “ratna zastava Armije BiH”.

Zastava Republike Bosne i Hercegovine i zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine zasnovane su na grbu dinastije Kotromanić. Među njima, jasno je, postoje sličnosti. Ipak, zastave se međusobno razlikuju u više elemenata. Na zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine jasno se ističe da je ona simbol ove oružane formacije te se, za razliku od zastave Republike BiH, iza grba sa ljiljanima nalaze dva ukrštena zlatna mača, objašnjeno je na sajtu raskrinkavanje.ba.

Iz policije ističu da je ovom licu uručen prekršajni nalog zbog narušavanja javnog reda i mira svađom, vikom, te nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja.

Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna od 100 do 300 KM.

Automobil je prošao tranzitom, pored jednog tržnog centra u Istočnom Sarajevu, nakon čega je reagovala policija.

Autor: SRNA