Poslanik Mosta u Hrvatskom saboru Nino Raspudić poručio je da se ne može voditi dijalog sa onima koji pozivaju na sukob, a pokušaje ukidanja konstitutivnosti naroda u BiH nazvao je zločinačkom politikom jer to demontira srž Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Raspudić smatra da je gubljenjem vremena objašnjavanje političkoj klasi poput lidera SDA Bakira Izetbegovića ili, kako je naveo, još ekstremnijih, tobože, građanskih stranaka.

– Eventualno zašto to vrijedi ponavljati je obraćati se bošnjačkoj javnosti, biračima tih stranaka jer su i oni sluđeni ovakvom politikom – ocijenio je Raspudić.

On smatra da je moguć “rat i raspad BiH”, jer istorija uči da nikada ne treba isključiti sve opcije, ali da je politika mira i pravde ono što je najvrednije.

Ukoliko ne bude izmjena Izbornog zakona, Raspudić smatra da Hrvatska ne treba da se postavlja tako da legitimnim predstavnicima Hrvata govori šta bi trebalo da rade već treba da pruži maksimalnu podršku njihovim interesima.

– Hrvatski narodni sabor bi hitno, koliko je danas, trebalo da započne s ozbiljnim zasjedanjem i napravi strategiju šta ako ne dođe do promjene Izbornog zakona – rekao je Raspudić za Radio-televiziju Herceg-Bosne.

On je naveo da bi, da je u nekoj od hrvatskih stranaka u BiH, već danas počeo razgovore i tražio što širi konsenzus među hrvatskim političkim strankama i široj zainteresovanoj javnosti za bojkot izbora.

Raspudić je naglasio da je moralna prednost Hrvata u BiH što za sebe ne traže ništa što ne bi dali drugim narodima.

Autor: SRNA/RTRS