Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja izjavila je Srni da je jedini način da nikoga ne iritiramo proslavom Dana Republike da ga uopšte ne proslavljamo ili možda da to radimo sakriveni u nekoj mišijoj rupi, koja je očigledno postala prirodno političko stanište Mirka Šarovića.

Šolaja je ocijenila da ni u toj Šarovićevoj mišijoj rupi ne bi bilo dozvoljeno da se Dan Republike obilježava 9. januara, kada je Srpska osnovana, već nekog drugog datuma koji bi bio po volji političke Baščaršije i Šarovićevih mentora.

– Slaviti 9. januar tako da ne iritirate one koji Srpskoj osporavaju identitet i pravo na postojanje nije moguće, i to ne krivicom Republike Srpske. To Šarović veoma dobro zna, ali očigledno ne smije da izgovori naglas da se ne bi zamjerio onima kojima se zakleo na vjernost – istakla je Šolaja.

Ona je naglasila da je u “Šarovićevoj probosanskoj koncepciji 9. januar teret, a ne važan i veličanstvene proslave dostojan praznik.

– Ali, na sreću Republike Srpske, on nije, niti će ikada biti taj koji odlučuje o njegovom obilježavanju – rekla je Šolaja.

Autor: SRNA/ATV