Amerika je ozbiljno razmišljala da dozvoli Republici Srpskoj referendum o otcjepljenju dvije do tri godine nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponudi stvaranja konfederacije Srpske sa Јugoslavijom kako bi obezbijedila završetak rata u BiH prije 1996. godine i američkih izbora.

Ovo je navedeno u dokumentu od 20. jula 1995. godine koji je Sendi Berger, savjetnik za nacionalnu bezbjednost tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona, poslao državnom sekretaru Medlin Olbrajt i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije o prijedlozima kako okončati konflikt.

U dokumentu pod nazivom “Izlazna strategija za BiH” navedena su dva moguća scenarija za završetak rata. Prvi scenario se odnosi na brzi završetak konflikta i mirovni sporazum do kraja 1995. godine, a drugi predviđa mogućnost nastavka rata u 1996. godini, ukoliko sukobljene strane ne pristanu na dogovor u 1995.

Berger u dokumentu upozorava da je za SAD bolje konflikt završiti prije američkih predsjedničkih izbora 1996. godine.

– Za nas je bolje suočiti se s ovim pitanjima ove godine nego da se bavimo operacijom povlačenja NATO-a tokom izborne kampanje, jer će stranke imati snažniju potrebu da nas ili pokušaju obrukati ili da nas uvuku u sukob. Odmah treba da počnemo konsultacije s našim saveznicima na našu strategiju poslije povlačenja – napisao je Berger.

Berger je jasno upozorio da je za Ameriku bolje rat završiti u 1995. godini, ali da je svjestan da srpskoj strani to ne odgovara jer je još bila vojno jača od bošnjačko-hrvatskih snaga, pa je u devet tačaka predložio kako da administracija Srbima ponudi ozbiljne ustupke.

Ukoliko Srbi ne bi pristali na podjelu 49:51 odsto, Berger je predvidio mogućnost da Bošnjaci prihvate manje od 51 odsto u zamjenu za nešto kvalitetniju teritoriju.

U četvrtoj tački je ponuda Srbima za veliku autonomiju srpskih područja i obimne specijalne i paralelne veze sa Srbijom.

– Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dvije do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu ubijediti srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model – navodi se u dokumentu.

Srpski član Predsjedništva BiH prije dva dana je podsjetio da je nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Sandi Berger tokom rata predlagao da se Srbima u BiH omogući referendum o otcjepljenju.

Dodik je naveo da je Berger, koji je bio veoma autoritativan čovjek, drugi čovjek, jači od Medlin Olbrajt tada, jasno rekao da “pošto muslimani ne mogu da uvjere Srbe da tamo ostanu, treba im dati rok od tri godine nakon kojeg mogu da sprovedu referendum”.

Autor: SRNA/RTRS