Projekat čišćenja korita rijeke Sane od gradskog mosta u Prijedoru do granice s opštinom Novi Grad u dužini od 18,5 kilometara skuplji je za najmanje 25 odsto u odnosu na prvobitni plan, procjena je Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora.

rad Prijedor je 2015. godine u saradnji sa “Vodama Srpske” i Institutom za građevinarstvo “IG” Banjaluka izradio glavni projekat čišćenja korita rijeke Sane za koji je cijena planiranih radova tada iznosila 2.877.138 KM sa PDV-om.

– Zbog rasta cijena na tržištu proteklih godina, treba planirati budžet sa uvećanjem od minimalno 25 odsto, što bi iznosilo 3.596.422 KM sa PDV-om. Kada se obezbijede ova finansijska sredstva, grad može krenuti u realizaciju projekta – navodi se u odgovoru ovog odjeljenja na pitanje odbornika Skupštine grada Prijedora.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Cilj projekta je da se osigura bolje hidrološko i ekološko stanje u vodotoku Sane, što podrazumijeva osiguranje protoka, vađenje vučnog sedimenta i čišćenje vodotoka od vegetacije i čvrstog otpada, čime bi se smanjio rizik od poplava.

Čišćenje i produbljivanje korita rijeke Sane i rukavca Bereka spriječilo bi izlijevanje vode u naselju Raškovac prilikom padavina i porasta vodostaja.

Autor: SRNA/Srpskainfo