Dvije bizarne vijesti iz muslimanskog Sarajeva-dva autogola

Bakir Izetbegović je 3. decembra od Ustavnog suda BiH zatražio da u jedinicama OS BiH dozvoli nošenje brade, šalvara i hidžaba. Samo deset dana kasnije, 13. decembra, penzionisani  generali ABiH Rizvo Pleh, Vahid Karavelić, Ismet Hadžić, Sulejman Vranj, Nedžad Ajnadžić i Sadik Klinić stavili su se na raspolaganje Predsjedništvu radi odbrane države. Povodom ove dvije vezane gluposti u Banjaluci bi mogli da časte

Aktuelni četvrti talas reislamizacije u bošnjačkoj komponenti OS BiH, uz pomoć elemenata specifične muslimnske vojne garderobe, može se objasniti kao razočaranje zbog iznevjerenog očekivanja da će im Zapad napraviti unitarnu građansku BiH, odnosno zbog povratka RS izvornom Dejtonu

Za vrijeme NDH, bosanski muslimani su zatražili od Trećeg rajha da umjesto preko kvislinga Ante Pavelića budu direktno potčinjeni Hitleru. Himler im je udovoljio formiranjem 13. SS handžar-divizije. Uz blagoslov kairskog velikog muftije El Huseinija, oni su uz svastiku i dva S stavili na glavu i fes

Fes se i prije i kasnije nosio kao muslimanska civilna kapa i bez vojnih obilježja, pa su negativne asocijacije na NDH, SS i Handžar-diviziju vremenom izblijedile. Naprotiv, brade, šalvare i hidžab izazivaju svježe asocijacije na Al Kaidu, ISIL i na „crne udovice“ samoubice

Piše: Nenad KECMANOVIĆ

U JEKU inostranih i bošnjačkih negodovanja na odluku Skupštine Republike Srpske da vrati entitetske nadležnosti koje su neustavno prenesene na zajedničke organe, a posebno na obnovu VRS, iz muslimanskog Sarajeva stižu dvije bizarne vijesti.

Izetbegović je 3. decembra od Ustavnog suda BiH zatražio da u jedinicama OS BiH dozvoli nošenje brade, šalvara i hidžaba. Samo deset dana kasnije, 13. decembra, penzionisani  generali ABiH Rizvo Pleh, Vahid Karavelić, Ismet Hadžić, Sulejman Vranj, Nedžad Ajnadžić i Sadik Klinić stavili su se na raspolaganje Predsjedništvu radi odbrane države.

Povodom ove dvije vezane gluposti iliti dva bošnjačka autogola, u zapadnim ambasadama u Sarajevu vjerovatno su zabezeknuti, a u Banjaluci bi mogli da časte.

Objašnjenje treba potražiti kod Andrića: „Ondje gdje počinju granice Bosne prestaje logika“.

A pošto se Bosna svela na 25 odsto teritorije, ostatak od 75 odsto su RS i „HB“, onda se ova ocjena odnosi samo na polovinu Federacije.

Hidžab i šalvare

Pošto se i sam autor apelacije za uvođenje brade, šalvara i hidžaba poziva na vjerske slobode, izgleda da se radi o novom talasu reislamizacije bošnjačke vojske.

Prvi talas izveden je uoči rata među pripadnicima paravojnih Zelenih beretki i Patriotske lige na osnovu Izetbegovićeve šire koncepcije reislamizacije vjerski zapuštenih Muslimana u BiH, nakon čega, po Islamskoj deklaraciji, treba da nastupi faza njihove brojčane dominacije i uspostavljanja šerijatske države.

Drugi talas izvršen je tokom rata kada su u jedinicama, sa 99 odsto Muslimana/Bošnjaka, vrlo malo Hrvata i sa samo ponekim Srbinom, uvedeni imami postavljeni od strane IVZ, a rat se pokazao kao psihološki pogodan ambijent za jačanje i širenje vjere.

Treći talas reislamizacije podstakli su, takođe tokom rata, mudžahedini – ekstremni islamski militanti koji su klali srpske civilne kod Vozuće.

Oni nisu do tada umjerene lokalne muslimane samo podučavali pravoj vjeri nego i surovim metodama borbe protiv ćafira iliti nevjernika.

Poznati su primjeri muslimanske djevojke u Zenici koju su prebili zbog kraće suknje i katoličkih sveštenika koji su masakrirani, iako su Hrvati tada bili bošnjčki saveznici.

Najzad, 7. brigada multietničke ABiH transformisana je i nominalno u 7. muslimansku brigadu i zadržala takvo ime i nakon što su muslimani postali Bošnjaci.

Aktuelni četvrti talas reislamizacije u bošnjačkoj komponenti OS BiH, uz pomoć elemenata specifične muslimanske vojne garderobe, može se objasniti kao razočaranje zbog iznevjerenog očekivanja da će im Zapad napraviti unitarnu građansku BiH, odnosno zbog povratka RS izvornom Dejtonu.

Teško je procijeniti koliko se radi o mirnodopskom džihadu, raspirivanju vjerskog fanatizma ili o Izetbegovićevoj partijskoj politizaciji redova bošnjačke komponente OS BiH uoči jesenjih izbora, a koliko je to poruka „ravnodušnom Zapadu“ da Bošnjaci imaju i bliskoistočnu alaternativu.

Generali i generalice  

Na istoj liniji mobilizacije SDA i programskog štiva Islamske deklaracije, javili su se Alijini prvoborci.  Generali Rizvo, Vahid, Ismet, Sulejman, Nedžad, Sadik, sudeći i po imenima i prema povodu kojim su se „stavili na raspolaganje“, pa i po tome kome su se obratili u Predsjedništvu, dovoljno govori.

Kako ne nađoše bar po jednog Antu i Aleksandra saborca iz ABiH ili generale OS BiH da zajedno brane BiH od vraćanja entitetskih nadležnosti u RS!?

Zašto u Predsjedništvo dođoše kod bošnjačkog člana Džaferovića i bošnjačkog izabranika Komšića, a ne i kad je tamo bio i Dodik, jer su se praktično i njemu stavili na raspolaganje?

Trojica od navedenih oficira Vranj, Ajnadžić i Karavelić su veterani građanskog rata u BiH s činom generala armije i njima bi kao srpski pandan trebalo reaktivisati generale Pandurevića, Galića i Anđića. Tako bi uz odgovarajuću popunu mogli organizovati „drugo poluvrijeme građanskog rata“, koje u Sarajevu često naglas priželjkuju da bi u zvršnici oni pobijedili.

Sada, pored prednosti u ljudstvu, imaju i nekoliko obnovljenih socijalističkih pogona namjenske industrije i jedino ih brine što se Srbija naoružava ruskim raketama dovoljnog dometa.

A protektorat bez komentara

U tzv. međunarodnoj zajednici, koja je zabrinuta zbog ustavnog entitetskog rastakanja zajedničkih OS BiH, dobili su tako vruć šamar od bošnjačkih bradatih generala u šalvarama i od generalica pod hidžabom. Napravili su ih u najmanju ruku smiješnim zbog njihovog nepoznavanja nacionalnih odnosa u BiH, odnosno njihovog upornog odbijanja da ih shvate i prihvate.

Da li se zato ovim povodom nije oglasio niko od transatlantskih političara i medijskih komentatora? Ili ih to naprosto ne tangira jer nije prepreka da posluže kao topovsko meso u NATO-u?

Jedini kriterijum je – ko im je poslušan, ako neposlušan

Za vrijeme NDH, bosanski muslimani su zatražili od Trećeg rajha da umjesto preko kvislinga Ante Pavelića budu direktno potčinjeni Hitleru. Himler im je udovoljio formiranjem 13. SS handžar-divizije.

Uz blagoslov kairskog velikog muftije El Huseinija, oni su uz svastiku i dva S stavili na glavu i fes.

Fes se i prije i kasnije nosio kao muslimanska civilna kapa i bez vojnih obilježja, pa su negativne asocijacije na NDH, SS i Handžar-diviziju vremenom izblijedile.

Naprotiv, brade, šalvare i hidžab izazivaju svježe asocijacije na Al Kaidu, ISIL i na „crne udovice“ samoubice.

Stoltenberg bi inostranim sudijama u Ustavnom sudu na vezi, trebalo da sugeriše da zaključe proces: „Ne mogu brade, šalvare i hidžab, ali može fes!“

I na kraju malo šale

Zamislite kako bi izgledalo da radi jedinstva zajedničke OS BiH, članovi Predsjedništva BiH, u svojstvu civilne vrhovne komande, postroje sve tri komponente, od kojih bi jedna nosila fesove, druga šajkače sa četiri ocila, treća pozdravljala sa „za dom spremni“, predvođeni reaktiviranim generalima građanskog rata ’92-’95, koji su činove stekli uspješnim međusobnim ubijanjem!

Možda bivšim i umirućim imperijama, koje stoje iza međunarodnog protektorat u BiH, djeluje sasvim prirodno da vojsku čine janjičari više rasa, vjera, nacija, jezika, ali na domaćem bosanskom terenu to djeluje tragikomično.

Sjetimo se da je JNA počela da se raspada onda kada je Slovencima počelo da smeta što se komande izdaju na srpskoj ekavici, pa su zatražili da njihovi pitomci služe vojni rok u matičnoj republici i da im se komande izdaju na maternjem jeziku.

Lako ćemo za hidžab, kamilavku i za dom uvijek spremne ratne generale, ali šta ćemo sa tri službena jezika u brojčano nevelikim OS BiH kada im je za međusobno sporazumijevanje potreban prevodilac?

Zato djeluje najracionalnije Dodikovo rješenje da se BiH ili demilitarizuje ili da se zajednička vojska svede na simbolični minimum. Tek toliki da se prilikom dočeka inostranih državnika postroje, odsviraju himne i ispale počasni plotun uvis. Ali ništa od toga, jer što reče naš nobelovac: na granici Bosne prestaje zdrav razum.

Za one koji ne znaju! Hidžab je marama kojom muslimanke u islamskim zemljama omotavaju cijelu glavu tako da obnaženi ostaju samo nos, usta i oba oka. Šalvare su široke pantalone koje nose muslimani (kod selefija su trofrtaljke), i predstavljaju muški pandan dimijama. Brada je brada, ali u sadašnjim propisima OSBiH, kao i u većini evropskih armija, mora da bude uredno obrijana.

Uzgred, iako su dvije bošnjačke inicijative po vojnoj liniji politički sinhronizovane, kako se vidi na priloženoj fotografiji umirovljeni generali Rizvo, Vahid, Ismet, Sulejman, Nedžad i Sadik u Predsjedništvo kod Šefika nisu došli ni u šalvarama ni neobrijani.

Biće da su još čekali odobrenje Ustavnog suda BiH. Ali, čim im stigne, raskomoćeni u šalvarama i zapuštenih sjedih brada, te za boj na raspolaganju: „Forca pet federalnih kantona na Srpsku koja huška na rat!“

Izvor: sveosrpskoj