Na sreću vjernika i svih slobodnih građana Crne Gore, razularena srbofobija i progon Crkve odvele su Đukanovića u izborni poraz, a Bezakon je odavno na smetlištu istorije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović domaću javnost u kontinuitetu zasmijava porukama da on „neće dozvoliti slike 90-ih u evropskoj i građanskoj Crnoj Gori“.

Društvene mreže bile su preplavljene „slikama 90-ih“ koje je u dobroj mjeri „iscrtao“ sam Đukanović.

Ipak, iako navodno ne želi da se vraća prošlosti, podsjetićemo čitaoce da nas Đukanović konstantno vraća u 1918, a da je „konstruisanjem“ bogoboračkog zakona pokušao da, bar u toj ravni, Crnu Goru približi fašističkoj NDH, vraćajući nas tako 80-ak godina unazad.

Krećući u obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pali režim je pokušao da prekine i posljednju nit koja je savremenu Crnu Goru vezivala sa svojom suštinom, temeljom. Naravno, Đukanović nije usamljen, niti prvi diktator koji je to pokušao.

„Dostojnog“ prethodnika imao je, pogodićete, u Anti Paveliću.

Pokušavajući da „prevaziđe“ podjele u hrvatskom društvu, Pavelić se „dosjetio“ da oformi tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Podsjetimo, gostujući na državnoj televiziji, „poglavnik“ iz Rastoka izjavio je sljedeće:

„Model za prevazilaženje podjela vidim u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovjesti, a koja će doprineti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore“, uz ocjenu da je SPC promoter „velikosrpskih“ interesa.

Takođe, Đukanović je više puta istakao kako, u skladu sa praksom pravoslavnih naroda (!?) Crna Gora mora imati svoju nacionalnu crkvu (?!), te da nije prirodno da „Crkva sa sjedištem u inostranstvu (tj – Beogradu) ima svoje eparhije u Crnoj Gori“.

Đukanovićeve ocjene neodoljivo podsjećaju na Pavelićeve, izrečene 28. januara 1942. u hrvatskom Saboru, a koje prenosi i list „Spremnost“. Pavelić, između ostalog, kaže:

„U Hrvatskoj ne može biti srbske pravoslavne crkve. Zašto? Zato jer su svugdje na svijetu pravoslavne crkve nacionalne crkve. Srbska pravoslavna crkva jest sastavni dio srbske države… To može biti u Srbiji, možda je to moglo biti i u bivšoj nesretnoj Jugoslaviji, ali u hrvatskoj državi to neće i ne može biti“.

Na sreću vjernika i svih slobodnih građana Crne Gore, razularena srbofobija i progon Crkve odvele su Đukanovića u izborni poraz, a Bezakon je odavno na smetlištu istorije.

Izvor: IN4S