Izgradnja objekta za rehabilitaciju polupokretnih i nepokretnih pacijenata u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica u Kozarskoj Dubici trebalo bi da bude završena krajem februara, kao i novoopremljeni dijagnostički centar.

Riječ je o zdravstveno-turističkom kompleksu čija se gradnja realizuje u nekoliko faza, a za koji je Vlada Srpske obezbijedila 33 miliona KM.

Potpuno nov objekat, čija je izgradnja počela prije šest mjeseci, po neophodnim standardima za nepokretna lica, sa 44 smještajna kapaciteta trebalo bi da bude operativan već od 1. marta. U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da je prioritet da se izgradi zdravstveni kompleks, a tek onda turistički.

Osim zgrade poluintenzivne njege, zdravstvena faza podrazumijeva i unapređenje elektroterapije, savremene laboratorije, izgradnju dijagnostičkog centra sa najsavremenijim aparatima i hidro-bloka sa hidrobaričnim komorama. Kažu, cilj je da Mlječanica postane lider dijagnostike u regionu.

– U ovoj godini doći do otvaranja novih smještajnih kapaciteta i nova 44 kreveta i uz novu dijagnostiku će to u mnogome obogatiti i poboljšati uslove za rad u našoj ustanovi – ističe Đorđe Dumanović, specijalnista fizikalne medicine i rehabilitacije.

I dok radovi punim kapacitetom prate izgradnju novih objekata paralelno se radilo i na sanaciji postojećih kapaciteta bolnice. Opremljen je kompletan dijagnostički dio, kinezi sala, dio elektro terapije, a nabavljeni su i aparati za laboratoriju koji odgovaraju savremenim standardima medicine.

Cilj je razviti multidisciplinarni pristup liječenja kako bi na jednom mjestu bila pružena kompletna usluga fizikalne terapije koja je neophodna pacijentima.

– Kroz cijelu ovu izgradnju mi smo se opredijelili za jedan pristup da želimo da razbijamo stereotipe koji su bili vezani za javno zdravstvo i sve ove usluge koje implementiramo u našoj ustanovi radimo ih na način da se izbjegne red čekanja i da se u najskorijem mogućem roku usliga pruži korisnicima – kaže izvršni direktor za medicinske poslove Mile Čeko.

Kako bi bilo omogućeno lakše urgentno premještanje pacijenata, Vlada Srpske donirala je sanitetsko vozilo ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Autor: ATV