Još jedan izborni ciklus opozicija u Republici Srpskoj istrčava s kandidaturama prije vladajućih. U SNSD-u ne namjeravaju obznaniti ko će na crtu Jeleni Trivić, a ko će protiv potencijalnih SDS-ovih kandidata, kojih je u utrci čak troje. Jedan od njih Nebojša Vukanović, nije član te stranke, ali je imao poruku za, kako kaže, lažne opozicionare.

Lider SDS—a Mirko Šarović, po logici stvari jedan je od potencijalnih kandidata za jednu od inokosnih funkcija, prenosi N1.

“Ja kao predsjednik stranke, logično tu sam. Nisam u poziciji da kažem ne – neću biti kandidat, ili hoću sigurno – biću kandidat. Ni jedno, ni drugo. Dovoljno precizan je odgovor ako kažem, ko od nas ispred SDS-a bude imao najbolje šanse”, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

I predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević mudro o svojim ambicijama.

“Ja sam jedan od rijetkih koji ni u jednom momentu nije rekao da će biti kanddat, da ima takve ambicije, ne zato što ih možda nemam, već zato što mislim da to nije dobro da se to medijski na takav način eksponira. Radim na tome da to ostane za stranačke i međustranačke organe, gdje ćemo procijeniti ko su kandidati koji imaju najviše šanse da pobijede. Ukoliko ja budem taj nekakav izbor ili pik, razmisliću da li ću to prihvati, ili ne”, saopštio je Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Utakmica će biti ozbiljna i teška do posljednjeg minuta, kaže Miličević. Nije isključeno ni da opozicija podrži nekoga ko je nestranačka ličnost, ističe. To uz izjavu Mirka Šarovića, podgrijava priče:

“Možda ja ubijedim Vukanovića da pređe u SDS, moguće”, rekao je Šarović.

Moguće, ali teško. Nebojša Vukanović objašnjava i zašto, iako je u Klubu SDS-a, ne može postati član te stranke.

“Ja ne mogu postati član, jer kad bih ušao u SDS, ljudi rekli, Vukane potrčao si za funkcijom da ti daju kandidaturu. Ova plastika, ništa ne znači. Bitno je da li biste izdali, ili se iskreno borili za neku stvar. Tačno je da ja nisam član ni jedne stranke, ali sam borbom 15 godina, dao doprinos SDS-u. Podsjećam da je SDS imao kandidate za Predsjednika i Člana Predsjedništva 2006, 2010.godine, Čavić, Tadić, dobili sve od SDS-a, bili u vrhu partije, pa izdali tu stranku, nanijeli joj veliko zlo… i da ne nabrajamo Kalinić, Obren Petrović, Mićo Mićić, Bojić, Banjac, do sutra možete nabrajati te ljude koji su imali članske karte i busali se, pa izdali”, saopštio je ovo danas Nebojša Vukanović.

Vukanović dodaje da ima 40 sudskih procesa, da stavlja glavu na panj i da je 15 godina u prvim redovima. Zaključuje da je “dobro dok ne udaraju po glavi, već po novčaniku.”

Opozicija je i prije četiri godine istrčala s kandidatima prije vladajućih. U februaru su kandidature objavili Vukota Govedarica i Mladen Ivanić. Oba kandidata SZP-a su izgubili od Željke Cvijanović i Milorada Dodika. Te, 2018. godine SNSD je tri mjeseca poslije opozicije, krajem maja, izašao sa imenima. Slično se očekuje i ove godine.

Pored samog Milorada Dodika, kao potencijalni kandidati u političkim krugovima, spominju se Dragan Lukač, Željka Cvijanović, ali i Nebojša Radmanović.

Izvor: banjaluka.net