Danas u Federaciji BiH živi 50.000 Srba, prije rata ih je bilo 500.000, rekao je Dušan Šehovac, predsjednik Izvršnog odbora Asocijacije Srba u Federaciji BiH, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Svi oni su imali svoju privatnu imovinu. Uništeno je mnogo toga u ratu, ali i poslije njega. Važno je sačuvati materijalna dobra – naglasio je Šehovac.

Asocijacija je osnovana u Sarajevu a okuplja predstavnike 11 udruženja iz svih federalnih kantona.

– Asocijacija je nastala kao potreba. Svi mi zajedno treba da budemo glas Srba Federacije BiH, kao i Udruženja koja su formirana u Banjaluci, Bijeljini, Novom Sadu, Beogradu – istakao je Šehovac.

Nekoliko ciljeva stoji pred Udruženjem.

– Treba da radimo u zaštiti ljudskih prava i interesa Srba u FBiH, da budemo ravnopravni građani BiH, prije svega političkom, ekonomskom, socijalnom i duhovnom području. Nažalost, prava koja imamo na papiru ne sprovode se u praksi – kaže Šehovac.

Drugi dio aktivnosti sa kulturnim udruženjima i SPC.

– Važno je da sačuvamo kulturna i istorijska blaga, koja nam se otimaju decenijama. Da nam se ne desi da u nekom budućem vremenu ostanemo bez traga da smo uopšte živjeli i bitisali na prostoru današnje FBiH – poručio je Šehovac.

Autor: RTRS