Zbog stavova izrečenih u prilogu Televizije Republike Srpske o prisustvu Djeda Mraza, svinjetini, prazničnoj rasvjeti u Sarajevu, profesorica Sanja Vlaisavljević preživljava medijsku hajku u rodnom gradu.

Nisu izostale ni prijetnje.

Ataci su se proširili i na novinarku RTRS-a Branku Kusmuk koja je autor priloga o učestalim nacionalističkim provokacijama iz Sarajeva.

– U tu priču o multietničkom Sarajevu vjeruje još samo “republika Sarajevo”. Dakle, ne postoji multietnički grad Sarajevo – navela je Sanja Vlaisavljević, politikolog Sarajevo.

Kao bolno otrežnjene uvažene profesorice, odjeknule se riječi sarajevskom kotlinom. Ispod guste magle i smoga prodrla je mržnja prema ženi, intelektualcu.

Sarajevo ne prašta drugo i drugačije mišljenje. Sanja Vlaisavljević, ne prvi put, stavljena je na stub srama u gradu u kome i danas živi.

– Same reakcije na izjavu gospođe Vlaisavljević upravo potrđuje da je ona i njena izjava, da su u pravu – navela je Snježana Novaković Bursać, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Medijska haranga kulminirala je prijetnjama.

Mizoginih napada nije pošteđena ni novinarka Branka Kusmuk, autorka priloga u kojem je emitovana izjava Vlaisavljevićeve.

– To je medijska hajka pet, šest Srba koji žive u Sarajevu, koji su živjeli u Alijino vrijeme, koji su od Alije dobili sve što su mogli dobiti. Medijska hajka protiv profesorice koja iznosi svoj stav, to samo dolazi od zlonamjernih Srba koji služe Bošnjacima da prikažu multietničko Sarajevo – smatra Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zapštitu prava Srba u FBiH.

Sve i da su u pravu oni koji se “junače” na Sanji Vlaisavljević i blate Јavni servis Republike Srpske i da Sarajevo nije većinski bošnjački grad, pitamo ih gdje je nestalo najmanje 130.000 sarajevskih Srba, zašto ne kamenoj ploči na Kazanima ne piše da su žrtve Srbi, može li se sa šačicom preostalih Srba, kojima se brutalno otima imovinama kao i mnogima u Federaciji, zaogrnuti plaštom multietničnosti?

– Koliko u Kantonu Sarajevo ima srpske djece i postoji li škola u kojoj se izučava grupa nacionalnih predmeta, svima je poznato da je to nemoguća misija – poručio je Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba Doma naroda FBiH.

– To kakvo je Sarajevo danas najbolje se vidi po mnogobrojnim njegovim stanovnicima kojima ne pada na pamet da se vrate u taj Grad, pokazuje statistika, pokazuju nazivi ulica, nazivi škola, pokazuju i neki običaji koji su s drugih kontinenata i koji ne priliče ovom ambijentu – dodala je Novaković Bursać.

– Sarajevo ima 796 zaposlenih u javnoj upravi, a od toga samo 15 Srba. Oni da su htjeli da naprave multientičko Sarajevo oni bi zaposlili bar još 100 Srba – kategoričan je Radanović.

Sanja Vlaisavljević kaže da joj niko neće oduzeti pravo na stav i mišljenje, a novinari RTRS-a će nastaviti da profesionalno obavljaju svoj posao, bez obzira na prizemne etikete po sarajevskim portalima i društvenim mrežama.

Autor: RTRS