Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je Srni da SAD najnovijim sankcijama samo pokazuju nemoć, te da Republika Srpska i srpski narod ovome ne treba da pridaju značaj, već da nastave da se bore za svoje interese.

Prema Anđelkovićevim riječima, SAD nisu više sila kao prije 20 godina, kada su mogli da usmjeravaju globalne tokove sankcijama i istinskim međunarodnim izolovanjem.

– Danas je sve drugačije, Amerika ništa od toga ne može, otuda ovakvim potezima stvara predstavu da je i dalje jako bitan faktor, da je moćna – rekao je Anđelković, konstatujući da Amerika jeste moćna, ali ne na način da može da se poigrava sudbinama drugih naroda i zemalja.

On ističe da ovim sankcijama ne treba pridavati preveliki značaj jer Amerikanci to žele, žele da se sve smatra mnogo opasnijim nego što jeste.

– Oni žele da sve djeluje kao njihova borba za bolji sistem, protiv korupcije, a zapravo ovdje se ne radi ni o korupciji, ni bilo čemu drugom nego o njihovim geopolitičkim interesima – dodao je Anđelković.

On je podsjetio da su mnoge zemlje u Latinskoj Americi, Africi, Aziji, koje su po svemu mračne, američki saveznici i SAD njihove režime tretira kao prijateljske, dok su zemlje koje su im na meti obično to zbog geopolitičkih interesa.

– Što se tiče srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ljudi koji su izloženi sankcijama, njima to ne treba da bude preveliki problem, treba samo da se sjete da su i ruski predstavnici vrlo često izloženi toj vrsti udara, što samo znači da brane ruske interese – poručio je Anđelković.

To što su se i neki drugi koji nemaju veze sa srpskim interesima našli na listi, za Anđelkovića je samo američka igra kako bi sve djelovalo objektivno.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD danas je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Sankcije su uvedene i bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku Pokreta demokratske akcije /PDA/ i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsadu Kukiću zbog, kako je navedeno, njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Na meti sankcija je Tegletijina supruga Tijana. Svima je zabranjen ulazak u SAD.

Autor: RTRS