Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je za Srnu da je važno da srpski narod u Republici Srpskoj zapita šta za njega znači svaka godina slobode, šta iz svake te godine može da nauči i za koliko slobode još može da se izbori.

“Nijedan naš čovjek nije slobodan, ako nije slobodna Republika Srpska”, poručio je Mazalica povodom Dana Republike.

Mazalica je istakao da Republika Srpska obilježava 30 godina postojanja, ali da ona traje mnogo duže, jer su stotinama godina Srbi na ovim prostorima težili, borili se i ginuli za slobodu i sve vrijeme čuvali vjeru svojih predaka, krsnu slavu, ognjište i obraz.

“Svaka godina naše slobode predstavlja 20 godina našeg ropstva i borbe, zato nijedna godina ne smije biti izgubljena. Zato nam svima treba zajednička vizija, misija i istina, jer tako smo odgovorni prema svojim precima koji su za nas sačuvali svoju istinu kako bismo se mi izborili za našu slobodu”, rekao je Mazalica.

On je ukazao na riječi srpskog istoričara Milorada Ekmečića da je Republika Srpska ostatak ostataka srpske etničke zajednice zapadno od rijeke Drine.

“Ekmečić piše da u vrijeme Prvog srpskog ustanka više Srba živi zapadno nego istočno od Drine. Ali područje Beogradskog pašaluka postaje temelj i okosnica sticanja srpske državnosti u 19. vijeku i demografski konstantno raste, dočim srpska etnička zajednica na zapadu demografski opada, izložena stalnim pritisima pokatoličavanja, islamizacije i genocida, kroz brojne ratove konfrontirana neprijateljskom okruženju i velikim silama”, podsjetio je Mazalica.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska danas sadrži najviše teritorije koju su Srbi naselili u ranom srednjem vijeku i, u istorijskom smislu, ona jeste matica srpskog naroda.

“Republika Srpska je najzapadnija pravoslavna zajednica na svijetu. Nastala kao plod državotvorne ideje i ideje slobode, otpora fizičkom i kulturnom istrebljenju. Dok su drugi dočekivali velike da im omoguće tlačenje slabijih, mi smo se nebrojeno puta suprotstavljali višestruko jačem neprijatelju da bismo slobodu donijeli sebi i drugima”, istakao je Mazalica.

On je dodao da srpski narod ima istorijsku viziju i misiju i samo sa tom vizijom i misijom može postići uspjehe.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara, jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Autor: SRNA/ATV