Politikolog Vlade Simović izjavio je za Srnu da je Republika Srpska nastala na ideji slobode, te da je danas faktor mira u BiH i regionu, što je bitna regionalna pozicija koju treba da očuva i u budućnosti.

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike, Simović je istakao da je Srpska nastala iz potrebe ljudi ovog prostora da samostalno artikulišu svoje politike i samostalno i autonomno kreiraju svoj politički i društveni ambijent.

Zbog toga je, tvrdi Simović, jako bitno očuvati nadležnosti koje je Republika Srpska ostvarila u Dejtonu, kao i njene institucije.

– Ovdje prije svega mislim da je jako bitno dodatno osnažiti Narodnu skupštinu, što je u ogromnoj mjeri moguće kroz izmjene Izbornog zakona. Bitno je da se izborni prag poveća na pet odsto, ukinu kompenzacijski mandati, a bilo bi poželjno da Srpska bude jedna izborna jedinica – smatra Simović.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da se poveća broj poslanika u Narodnoj skupštini, a ovim političko-sistemskim intervencijama Narodna skupština dobila bi dodatnu stabilnost i reprezentativnost.

– Bitno je i da se Republika Srpska otvori i sarađuje sa svima koji je poštuju, prije svega na ekonomskom planu. Srpska je u svojih 30 godina pokazala da je sposobna da sarađuje sa svima koji to žele i da ta saradnja bude na obostranu korist – rekao je Simović.

Simović je naglasio da Republika Srpska ima pravo da traži povrat onih nadležnosti koje su joj oduzete ili koje je prenijela na nivo BiH, a nije više zadovoljna aranžmanom koji se na tom nivou ostvaruje.

– Nadam se da će Srpska uspjeti u tome, a u svemu veliku ulogu odigrava Narodna skupština, kao centralno politiko tijelo i mjesto koje treba da kreira sve najbitnije politike u Republici – dodao je Simović.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara, jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Autor: SRNA/ATV