Da li su opštine u kojima je SDS bio na vlasti, finansiranjem privatne BN televizije, pokušale da naprave paralelni javni servis?

U posjedu RTRS-a su brojni ugovori, koji govore tome u prilog, i dokazuju da su ovoj medijskoj kući iz lokalnih budžeta isplaćene stotine hiljada maraka. U narednim danima donosimo seriju priloga o ovoj temi.

Primjer iz Gradiške

Za tri mjeseca, uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora, opština Gradiška BN televiziji uplatila je skoro 50.000 maraka za medijsko praćenje. Ovoj televiziji je, tokom mandata prethodne administracije, isplaćeno ukupno 160.000 maraka.Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

– U dosta dobrom broju slučajeva su bili diretkni sporazumi sa BN televizijom, da bi se izbjegla procedura javne nabavke – istakao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Bivši načelnik Zoran Latinović tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, a strategija opštine bila je, kaže, da se opština promoviše u medijima koji imaju veću pokrivenost od lokalnih.

– Isključivo iz tog razloga opredijelili smo se za saradnju sa BN televizijom, kao jednom od najgledanijih na području cijele BiH, sa javnim BHRT servisom, sa Oslobođenjem i sličnim – naveo je bivši načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

– Treba istražiti sve. Mi smo ubijeđeni da procesi odlsaka novca iz opštine nisu bili transparentno provedeni i svakako da bi se trebalo time pozabaviti – kaže odbornik u Skupštini opštine Gradiška u periodu 2012-2016. godina Nemanja Panić.

A dugovanja BN televiziji dočekala su i novu opštinsku vlast. Prema važećim ugovorima, i to upravo za pomenuti predizboni period, opštinska vlast je dužna da im isplati 49.000 maraka.

– Dobili smo tri upozorenja da ćemo biti tuženi ako ne budemo izmirili. Budući da je to čvrst ugovor, mi u skladu sa svojim mogućnostima isplaćujemo, kako bismo izbjegli mogućnost tuženja – istakao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Kakav je bio odnos opštine prema BN televiziji, pokazuje i činjenica da je lokalni Radio Gradiška, nakon 35 godina reemitovanja vijesti sa javnog servisa, u proteklom četverogodišnjem periodu reemitovao vijesti BN televizije. Zbog toga su se pobunili čak i građani Gradiške, koji su 2014. godine potpisali peticiju, zahtijevajući da se prekine sa tom praksom.

– Svjesni činjenice da nećemo ništa učiniti, jer to je bila politička odluka tadašnje vlasti, ali da pokažemo da postoji grupa, ili veći dio građana, koja ne želi da sluša BN u programu radija Gradiška – nalgasila je inicijatorka potpisivanja peticije Aleksandra Stojanović.

I dok su se pare iz opštinske kase slijevale u Bijeljinu i Federaciju, lokalni mediji bili su zapostavljeni. Upravo njihovo jačanje biće prioritet sadašnje vlasti, kaže načelnik Adžić.

Izvor: RTRS