Republika Srpska je najveća pobjeda srpskog naroda tokom ratova devedesetih godina, izjavio je danas Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Radanović je naveo da to govori s aspekta srpskog naroda koji je živio na području današnje Federacije BiH /FBiH/, pojasnivši da su početkom građanskog rata Srbi iz opština gdje nisu bili većinski narod spas i mir od ubijanja i maltretiranja našli u Republici Srpskoj.

– Bježeći od povampirenih muslimanskih handžar divizija i ustaških jedinica, sada umiveno nazvanih tzv. Armija BiH i HVO, Srbi su spas našli tamo gdje je postojala organizovana srpska država, Republika Srpska – rekao je Radanović.

On je napomenuo da je u početku Srpska Republika BiH, a kasnije Republika Srpska prihvatila sve Srbe iz cijele BiH, obezbijedila im smještaj i osnovne životne potrebe.

– Srbi iz opština gdje su bili većinski narod, Ilijaš, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Novo Sarajevo/Grbavica, Petrovac, Drvar, Sanski Most, Ključ, Grahovo, Glamoč, Donji Vakuf/Srbobran, Јajce bili su svoji na svome i živjeli u tim opštinama do kraja 1995. godine, kada je taj prostor nepravedno morao pripasti FBiH – rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, Srbi iz FBiH sve vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata borili su se u Vojsci Republike Srpske i srpskom MUP-u, a procentualno učešće u broju poginulih boraca Vojske Republike Srpske koji su porijeklom iz FBiH, mnogo je veće u odnosu na broj poginulih iz drugih opština.

– Da nema Republike Srpske, Srbi u FBiH bili bi bez oslonca i čvrste ruke koja pomaže. Kao što je Srbija majka Republici Srpskoj, tako je Republika Srpska majka Srbima u Federaciji – zaključio je Radanović povodom Dana Republike.

Republika Srpska 9. januara slavi 30 godina postojanja.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Јugoslavije te kao reagovanje na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

Autor: SRNA/RTRS