Mukotrpnim analizama ispitivanja javnog mnijenja, i rezultata izbora, u više izbornih godina, došao sam do jasnih zaključaka da mnoge teme koje su u vrhu i kampanja i tokom mandata, nemaju nikakav uticaj na glasove, tvrdi Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD.

rema njegovim riječima, tamo gdje se ispitanici najviše protive kriminalu i korupciji, tamo najviše glasova daju „kriminalcima“.

– Izbori će i nestati, kao vid volje i demokratije u parlamentarizmu, predstavnici će se birati na osnovu broja lajkova koji će se sortirati u nekom dalekom nepoznatom serveru, a neće se niko pozabaviti, naučnom obradom moje teze da su izbori iracionalan proces. Proces precizno uslovljene podsvijesti – naveo je Vasić na svom blogu.

Pobrojao je nekoliko aktuelnih tema u Republici Srpskoj za koje tvrdi da neće uticati na rezultate izbora ove godine, a na prvom mjestu su američke sankcije.

– One su projektovane da oduzimaju glasove Dodiku, SNSD i vladajućem mozaiku. Moguće je samo obrnut slijed događaja. Stvarna strana sankcija je podrška Republici Srpskoj u njenoj politici Ustava i samostalnosti. Ako bude pogodne konstelacije, što nije izgledno, sankcije mogu poslužiti kao izgovor za drastične mjere prema Republici Srpskoj. Mi smo sve pokušali ali nije dalo rezultate – kaže Vasić.

Prema njegovim riječima, na drugom mjestu su kriminal i korupcija.

– Svi, ovdje, znaju da vlast „krade“. Niko, ovdje, ne voli vlast. Svako bi se, sutra, ponašao isto, ili gore. Moje je da se snalazim, tvoje je da vladaš. Za vlast, i državu, potegnuće samo odlazak u rat. I to neće svi. Za sve ostalo, samo mimo mene. Kriminal i korupcija je za sudove. Nije za izbore. Biračko mjesto nije sudnica. Glas nije robija. Onaj ko to priča ljudima, biračima, nikad neće dobiti glas – tvrdi bivši generalni sekretar SNSD.

Takođe, smatra da ni priča o dugovima neće imati efekat na izborima.

– Meni, koji sam kupio stan i auto na kredit, ne možeš pričati da krediti ubijaju Republiku Srpsku. Sav je svijet zadužen i prezadužen. Novac nije izmišljen da bi nešto kupio, možeš i razmijeniti, već da bi se zaduživao – napisao je Vasić.

Zatim, slučaj Trgovska Gora, odnosno plan Hrvatske da na toj lokaciji, blizu granice sa Srpskom, gradi odlagalište nukleranog otpada.

– Smiješno. Ljudi se ne češu ni za svoju državu, a da se češu za Hrvatsku. Drugu državu – kaže, između ostalog, Vasić.

Izvor: Srpskainfo