Ponašanje vlasti DNS-a u Prijedoru, pred kraj mandata, graničilo je sa onim što čitamo u rubrikama „Vjerovali ili ne?!“. Dugogodišnja bahatost očito je uzela maha pa su većinu nabavki realizovali bez raspisivanja javnih poziva i tendera. I to sve kako bi pridobili biračko tijelo mjesec dana uoči izbora. Korona im je dobro došla kao izgovor za lov na glasove. Da skandal bude gori, sve su radili preko mjesnih zajednica i to kako bi zavarali tragove i prebacili odgovornost na niže nivoe vlasti. Slučajno ili ne, opet je većinu spornih ugovora realizovala koalicija DNS-SDA, pa se ova priča može protumačiti kao svojevrsni nastavak afere o kojoj je Faktor već pisao, a odnosila se na podsticaje u poljoprivredi odabranim i provjerenim kadrovima SDA.

Prema informacijima Faktora,  nova afera teška je 700.000 KM, tačnije 698.285,00 maraka.

„Prevara“ je osmišljena prvo prilikom asfaltiranja lokalnog puta u mjestu Bastasi.

Grad Prijedor uplatio je 139.000 KM budžetskih sredstava izvođaču radova, a da prije toga nije raspisan javni poziv, niti sproveden tender, ali ni potpisan ugovor o izvođenju radova.

Mućke preko mjesnih zajednica

Sve procedure, u ime grada, sprovodila je (vjerovali ili ne) mjesna zajednica Petrovo, odnosno Bastasi?!

Tadašnji odbornik SDA u Skupštini grada Ajdin Mešić (naravno iz SDA), obavijestio je tadašnjeg predsjednika Savjeta mjesne zajednice Boška Kljajića da se sprovode aktivnosti na asfaltiranju lokalnog puta kroz selo i da će to sve platiti Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice.

Dio radova, prema tom dogovoru,  sufinansiraće mještani. Savjet mjesne zajednice samo je u gradsku administraciju u Prijedoru trebalo da pošalje neku vrstu zahtjeva.

Kako je tada preporuka bila da se Savjeti mjesnih zajednica ne sastaju zbog korone, već da telefonski obave sve što treba, predsjednik Savjeta, prema saznanjima gradske administracije nije obavijestio druge članove savjeta već je u grad poslao zahtjev na kojem su bile tri ponude za izvođenje radova.

Nema traga ko je sproveo proceduru, kako su rangirani izvođači, kada je sproveden tender i slično.

Na zahtjevu su samo pisale tri ponude i iznos novca potrebnog za izvođenje radova prema mišljenju te tri kompanije.

Taj „dopis-zahtjev“ prema Gradu Prijedoru je u posjedu Faktora.

U njemu se vidi da su tri kompanije „dostavile“ ponude na iznose od od 171 do 179 hiljada maraka te predsjednik Savjeta mjesne zajednice predlaže da se izabere najpovoljnija, na osnovu cijena.

Ko je, kako i da li je uopšte sproveo procedure u pomenutom zahtjevu se ne navodi.

Međutim, sve to je bilo dovoljno da grad, kao sufinansijer radova, isplati izvođaču radova 139.000 KM, a predsjednik je u ime Savjeta mjesne zajednice, nakon izvršenih radova, poslao izvještaj sa sve foto-dokumentacijom.

Dakle, preuzeo je na sebe ulogu nadzornog organa za izvođenje radova u niskogradnji.

Kakva je uloga Federalnog ministarstva za raseljena lica?

Radi se o selu uglavnom nastanjenim bošnjačkim stanovništvom, glasačima SDA, a cijelu priču  pokrenuo je odbornik SDA Ajdin Mešić i federalno ministarstvo za raseljna lica i izbjeglice.

Kako je „fora“ očigledno jednom prošla, odlučilo se da se ide dalje pa je samo nekoliko sedmica prije izbora 2020. godine (tačnije od 06. do 09. oktobra), grad Prijedor sklopio niz ugovora sa izvođačima radova i (pogađate) u selima sa bošnjačkom većinom i sa revnosnim glasačima SDA, odnosno DNS-a koji je tada bio na vlasti.

Tako je asfaltirano 415 metara Omladinske ulice u Kozarcu za šta je izvođaču isplaćeno 132.000 KM.

Investitor je bila mjesna zajednica Kozarac!?

Ipak u ugovoru jasno piše: „Ugovorene strane su se DOGOVORILE da cijena izvođenih radova bude 132.075,45 KM.

Ugovor je potpisao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i na taj način pristao da grad iz budžeta za ovaj, ponavljamo,  dogovor isplati 40 odsto ukupnih radova ili 52. 830,18 KM“.

Ostatak su platili mještani i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

09.10. 2020. godine potpisan je ugovor sa izvođačem radova za asfaltiranje ulice u zaseoku Matrići.

Sve je isto. Investitor je ovaj put mjesna zajednica Trnopolje. Dio troškova snose mještani, dio Federalna vlada, a grad Prijedor 30 odsto ili oko 40.000 KM.

Svoj potpis, zajedno sa izvođačima, opet je stavio gradonačelnik Milenko Đaković. Matrići su selo većinski nastanjeno bošnjačkim stanovništvom i gdje je godinama pobjeđivao SDA.

VRIJEDNOST RADOVA? DOGOVORENA?!

I 9. oktobra 2020. godine potpisan je ugovor za asfaltiranje lokalnog puta Bibin put-Gornja mahala u dužini od 1050 metara. Investitor, „finansijski vrlo moćna“ mjesna zajednica Čarakovo, za koju vjerovatno nikad niste čuli.

Opet su se ugovorene strane DOGOVORILE da je vrijednost radova 102.881,67 KM.

Ko se, kako i sa kim dogovorio ostaje tajna.

Ali nije tajna da je grad Prijedor pristao da sa 20 posto, ili sa oko 20.000 KM finansira taj dio puta.

Ostatak mjesna zajednica i Federalna vlada.

MONOPOL DNS-SDA

Na kraju, jasno je da su se pod vrlo sumnjivim okolnostima i na riječ Savjeta mjesnih zajednica finansirali građevinski radovi.

Na osnovu dogovora izvođača i ko zna koga, grad Prijedor je na sebe preuzimao dio finansijskih obaveza.

Iz budžeta Grada isplaćivani su radovi za koje nisu sprovedene zakonom propisane procedure.

Očigledno je da je sve bio dio dogovora kolacije DNS-SDA i podrške bošnjačkih glasova DNS-u.

Autor:Faktor