Od početka epidemije korona virusa, u bolnicama u Republici Srpskoj liječeno je oko 24.000 kovid pacijenata, čije je liječenje koštalo 80 miliona maraka.

Kako kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, taj trošak je u 2020. iznosio 28 miliona, a u prošloj godini 52 miliona KM, prenosi Srpskainfo.

Naglašava da liječenje jednog pacijenta u intenzivnoj njezi u prosjeku košta oko 33.000-34.000 KM, nerijetko i mnogo više, u zavisnosti od terapije koja se koristi.

– To su visoki troškovi i postavlja se pitanje šta je neko, kao pojedinac, učinio da ne bude ovako. Vakcine su dostupne i besplatne, a ljudi, opet, bježe od njih. S jedne strane imamo apsurd da vakcinama ističu rokovi, a s druge strane suočavamo se sa visokim troškom liječenja oboljelih – isitče za Srpskainfo ministar Šeranić.

Naglašava da u Srpskoj danas nema neosiguranih građana, te da oni koji boluju od kovida ne plaćaju participaciju na zdravstvene usluge i na lijekove sa A liste.

– Takođe, u skladu sa određenim pravilima, imaju mogućnost pulmološke rehabilitacije nakon preležanog kovida. U ove dvije godine, od kovida je liječeno oko 24.000 ljudi, a 2.800 je bilo na rehabilitaciji – kaže Šeranić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić nedavno je izjavio da je kroz kovid odjeljenja ove zdravstvene ustanove od početka pandemije prošlo oko 11.500 pacijenata.

– U prošloj godini zbrinuto je više od 7.300 pacijenata, od čega je skoro 1.500 bilo na nekom vidu respiratorne podrške. Od ukupnog broja hospitalizovanih kovid pacijenata, njih 85 odsto nije vakcinisano – rekao je Đajić.Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS ranije su rekli da ovaj fond, za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti s težom kliničkom slikom, po epizodi liječenja bolnicama plaća 2.270 KM.

– Za pacijente sa najblažom kliničkom slikom po epizodi liječenja plaća se 1.260 KM. Epizoda liječenja obuhvata period od datuma prijema do datuma otpusta pacijenta iz bolnice – naglasili su u FZO.

Izvor: banjaluka.net