U svečanom defileu učestvovaće 80 ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac poručio je, povodom obilježavanja Dana Republike, da svi građani, političari i ostali maksimalno treba da se angažuju da se Srpska čuva i sačuva, da bude još bolja i da se ne dozvoli nikome da radi na njenoj razgradnji i ukidanju.

Vrhovac je rekao Srni da je obilježavanje Dana Republike veliki dan za ratne vojne invalide koji su, učestvujući u stvaranju Republike Srpske, dali dijelove svoga tijela.

– Republika Srpska, koliko god nas napadali, nije stvorena u ratu, već u miru. U ratu su srpski borci i narod odbranili Republiku Srpsku, zbog čega treba svake godine sve više da obilježavamo Dan Republike – istakao je Vrhovac.

On je najavio da će predstavnici Saveza sa 80 ratnih vojnih invalida učestvovati u svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske, te da će im se pridružiti pet ratnih vojnih invalida iz Srbije koji su tokom proteklog rata ranjeni u borbama za odbranu Srpske.

Vrhovac je iznio podatak da je Republika Srpska izašla iz rata sa oko 45.000 ratnih vojnih invalida, kojih trenutno ima 30.170.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara, jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Izvor: aloonline