Rusija traži striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, protivi se nejednakosti Republike Srpske u BiH, zalaže za poštovanje međunarodnog prava i obećava svestranu pomoć Srbima u ovim teškim vremenima, izjavila je u intervjuu Srni ruski ekspert za Balkan Јelena Guskova.

Na pitanje šta će Rusija da učini ako dođe do zapadnih sankcija srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, Guskova je rekla da je Rusija nezavisna i snažna država, član Savjeta bezbjednosti UN, da može da pojača saradnju sa Srpskom, te da savjetuje da se prestane sa srbofobnom politikom.

– Dakle, ona može da pojača saradnju sa Republikom Srpskom u raznim oblastima, da je podrži ekonomski, politički. Rusija savjetuje da se napokon prestane sa jednostranom srbofobnom politikom pojedinih članova Savjeta bezbjednosti UN – istakla je Guskova, koja je i ruski akademik.

KRIZA U BiH NASTAVAK ZAPADNE ANTISRPSKE POLITIKE, EVROPA DA ČUЈE ZAHTЈEVE SRBA

Guskova je ocijenila da aktuelna kriza u BiH nije novost, nego nastavak zapadne antisrpske politike, koja se posebno snažno ispoljila devedesetih godina prošlog vijeka na teritoriji tadašnje Јugoslavije, koja se raspadala.

Ona je navela da izlaz iz nastale situacije nije komplikovan i da Evropa treba da posluša zahtjeve Srba, prizna da su legalni, da se sjedne za pregovarački sto, pažljivo pročita Dejtonski sporazum, te puste narodi BiH da se sami dogovore o organima upravljanja zemljom.

Moskva, podsjetila je Guskova, odavno predlaže da se ukine funkcija visokog predstavnika i državi da samostalnost.

Guskova je naglasila da Moskvu niko ne može da optuži za kršenje Dejtonskog sporazuma, te da će zbog toga Rusija u Savjetu bezbjednosti UN do kraja braniti neophodnost njegove precizne primjene u BiH jer Moskva zauzima objektivnu poziciju u rješavanju mnogih međunarodnih pitanja, među kojim su i balkanska.

– Republika Srpska se oslanja na Moskvu, u pokušaju da se suprotstavi pokušajima zapadnih činovnika da izmijene Dejtonski sporazum. Nemoguće je ne istaći da se saradnja između Republike Srpske i Rusije stalno širi – rekla je Guskova.

DODIK DOBIO PODRŠKU MOSKVE NA SUSRETU SA PUTINOM

Osvrnuvši se na nedavni susret Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ona je istakla da je savršeno jasno da se Dodik sreo sa Putinom kako bi govorio o situaciji u BiH i reakciji Evrope na pravedne zahtjeve srpskog naroda.

– Faktički, Srbi u BiH danas mogu da budu saslušani samo u Moskvi, sve ostale zemlje nastavljaju da zauzimaju antisrpsku poziciju. Mislim da je Dodik dobio podršku Moskve, imajući u vidu pojačavanje pritiska Zapada na njega i na rukovodstvo Republike Srpske – rekla je Guskova.

Ona je napomenula da je Rusija već pokazala da ne priznaje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji je stupio na dužnost 1. avgusta, ali ga Savjet bezbjednosti UN nije podržao.

ZAPAD NIЈE SKRIVAO SRBOFOBIЈU

Guskova napominje da srbofobiju prema Srbima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH Zapad nije čak ni skrivao, dok je srpski narod vjerovao u efikasnost međunarodnog prava, u objektivnost međunarodnih organizacija i nepristrasnost predstavnika Evrope i SAD.

Guskova je podsjetila na ponašanje zapadnih medija i njihovu ulogu u formiranju antisrpskog javnog mnenja, navodeći da su upravo oni stvorili lik krivaca za sukobe, koji je postepeno prerastao u lik neprijatelja, odnosno Srbi su postali ti neprijatelji.

– Srbiju su optužili za hegemonizam, velikosrpske ambicije, za pokušaje stvaranja `velike Srbije` na račun drugih naroda. Ti klišei, koje su širili novinari, postali su šabloni za svaku novu publikaciju o krizi na teritoriji bivše Јugoslavije – rekla je Guskova.

ZAPAD IRITIRA ZALAGANjE SRPSKE ZA DOGOVOR TRI NARODA

Guskova je istakla da se Republika Srpska zalaže za harmonično funkcionisanje države, za usvajanje odgovarajućih zakona koji bi zadovoljili sve tri strane, da dobro radi i samo Predsjedništvo, kako bi Bošnjaci, Srbi i Hrvati mogli da se dogovore o nizu pitanja.

Upravo to, ocjenjuje ona, toliko iritira Zapad jer propada njegova ideja o jedinstvenoj BiH bez Srba, pa zato zapadni političari ne samo da podržavaju, već i potpiruju vatru za narednu krizu.

Njemačka optužuje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za želju da se Republika Srpska odvoji i naruši cjelina BiH, umjesto da se čuju zahtjevi Srpske i vrati se izvornom tekstu Dejtonskog sporazuma, te reguliše sistem pravosuđa.

– To, što se zove kriza u BiH, to je prosto još jedan pokušaj Srba da uspostave ravnopravnost sva tri naroda, koju su narušili predstavnici EU, između ostalih i visoki predstavnik. Istovremeno, ta kriza je i nastavak antisrpske politike Evrope i SAD – navela je Guskova.

SRBI NISU HTЈELI RAT, BRANILI SU SVOЈE DOMOVE

Ona je ocijeniila da je Zapadu bilo veoma teško sa Srbima, koji nisu prihvatali zapadna pravila igre, odupirali se lažima i ultimatumima, latili se oružja da brane svoje domove, a da su Srbi u BiH ispoljili posebno tvrd karakter.

– Oni nisu htjeli da ratuju, nego su branili svoju teritoriju, na kojoj su živjeli, nisu potpisivali nijedan plan koji je išao na štetu njihovim interesima. Srbima je nametnut Dejtonski sporazum 1995. godine, ali ni on nije slomio njihov duh, pa su izgradili snažan entitet u okviru BiH – navela je Guskova.

Ona je rekla da je Zapad bio uvjeren da će se brzo okončati samostalnost Srba u BiH, u čemu je svoju ulogu trebalo da odigra visoki predstavnik, koji je pokušao da Srbe baci na koljena, oduzimao im je nadležnosti koje su im Ustavom pripadale, mijenjao sastav parlamenta, pa čak i predsjednike, ali nije uspio da ukine Republiku Srpsku.

– I šta da radi sa tim Srbima? Bili su pokušaji da se organizuje obojena revolucija, uvedu sankcije, optuže za genocid u Srebrenici, da se utiče na odluke Ustavnog suda u Sarajevu – podsjetila je ruski ekspert za Balkan Јelena Guskova u intervjuu Srni.

Ona je istakla da su protivljenje rukovodstva Republike Srpske tim procesima, kao i podrška Beograda i Moskve značajno zakomplikovali taj proces, pa je Srpska prestala da prenosi nadležnosti na Sarajevo, učvrstila svoju ekonomiju i politički sistem, te postajala sve samostalnija.

Izvor: ATV