Uvek će Srbija biti tu za Srpsku

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je sinoćnjoj Svečanoj akademiji Republike Srpske, povodom obilježavanja 30 godina od njenog nastanka. Tom prilikom premijerka Srbije održala je emotivan govor inspirisan ljubavlju prema Srpskoj, ali je u zgusnutom rasporedu našla vremena i za ekipu aloonline.ba.

Sa njom smo porazgovarali o tome kako se osjeća povodom 9, januara u Banjaluci, kako vidi saradnju Srbije i Srpske, te o radu naše medijske kuće.

– Ja se uvek prelepo osećam u Republici Srpskoj, kao i u Banjaluci, zaista kao kod svoje kuće, volim da dođem ovde i dolazim prilčno često. Želim ponovo celom narodu Republike Srpske da čestitam Dan republike i trideseti rođendan. Uprkos svim izazovima, koji nisu samo godišnji i mesečni nego dnevni, RS ide napred i jako se trudi da obezbedi bolji kvalitet života za sve svoje građane, iako to nije nimalo lako u konstelaciji u kojoj se nalazi – kazala je predsjednica Vlade Srbije.

aloonline.ba

Na pitanje kako vidi saradnju Srpske i Srbije kaže:

– Ja se nadam da svi u Srpskoj vide koliko je nama u Srbiji stalo do RS, i koliko posebno od 2014, od kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade, pa onda i 2017, kada je postao predsednik Srbije, a ja predsednica Vlade, koliko se trudimo da pomognemo i koliko se trudimo da budemo tu. I tako će se svakako nastaviti i politički i ekonomski i u domenu kulture i obrazovanja, zdravstva i svakoj oblasti života!

Kada je riječ o budućnosti RS, premijerka Srbije na pitanje kako vidi Srpsku u narednoj deceniji kaže:

– To je dosta teško pitanje! Ja, kao što sam i rekla u svom obraćanju večeras, vidim da je Republika Srpska nastala iz zaista iskonske želje i potrebe srpskog naroda za mirom, stabilnošću i bezbednošću, te da je velika sramota kada bilo ko kaže, a posebno političari koji su Srbi ili političari iz Srbije, da je RS genocidna tvorevina. Zato što je Republika Srpska nastala kako bi se srpski narod zaštitio od genocida, koji je već počinjen nad nama tokom četrdesetih godina prošlog veka i koji su onda vrlo jasno pokušali da ponove devedesetih godina. Očekujem i Srbija će se truditi da u tome pomogne, da sačuvamo mir, da obezbedimo prosperitet i sve bolje i bliže odnose između Srpske i Srbije. Svakako neće biti lako, ali na nama je da damo sve od sebe da pokažemo istinu i da kažemo šta jeste pravo i pravda.

foto/aloonline.ba

U razgovoru smo se dotakli i naše matične medijske kuće iz Srbije koja je prije nekoliko mjeseci pokrenula portal i u RS, aloonline.ba.

– Svako povezivanje Srpske i Srbije je jako dobro! Ponovo se vraćam na ono što smo mi uradili od 2014. godine, gde smo uložili 88 miliona evra kroz razne akcije i projekte u RS, ali i onim gradovima i opštinama u Federaciji gde je većinsko stanovništvo srpsko, to je naša obaveza i naša želja. Posebno želim da zahvalim privatnim kompanijama kao što je Alo media system, iz Srbije koji žele i ulažu u Republiku Srpsku, a mi ćemo se kao Vlada Srbije uvek truditi da pomognemo, što više možemo. Medijski smatram da je to jako lepo, zato što ne postoji niko ko se bolje razume od Srba sa ove i one strane Drine i zato želim da zahvalim i dnevnom listu Alo!, vašoj kompaniji i čitavom timu i redakciji na tom hrabrom potezu koji mnogo znači za nas u Srbiji i za naš narod u Republici Srpskoj.

Izvor: aloonline