U prisustvu delegacije Republike Srbije koju je predvodio ministar inostarnih poslova Nikola Selaković srpska zajadnica u Čikagu obilježila je Dan i Slavu Republike Srpske Sveti Stefan.

oslije ceremonije osvećenja slavskog kolača, koju je predvodio episkop novogračanički i srednje-zapadnoamerički Longin sa sveštenstvom, održana je svečana akademija u sali Hrama Hristovog Vaskrsenja, javlja za Srpskainfo iz Čikaga Svetozar Dančuo.

Ministar Selaković je, obraćajući se skupu, u prigodnoj besjedi rekao da mu je čast što je mogao da proslavi slavu Republike Srpske upravo sa Srbima u Čikagu.

– Prije 30 godina, naši preci, braća, prijatelji, rođaci u Republici Srpskoj znali da kažu – nećemo da nam se ponovi 1941, da nas bacaju u jame, odvode u logore. Mi smo jedan od rijetkih naroda koji je znao da kaže ”sloboda ili smrt”- rekao je Selaković.

Iz te borbe za očuvanje sebe, dodao je, iz želje da se ne nasjedne na zamku, na koju su neki naši preci nažalost nasjeli 1941. godine, rodila se Republika Srpska koja počiva na Svetosavskom zavjetu. Ona Republika Srpska koja je nastala iz prkosa Petra Kočića, gospodstva Jovana Dučića, iz zanosa pjesničkog Alekse Šantića, iz vapaja mladalačkog Branka Ćopića, tu Srpsku mi danas slavimo.

– Tu Republiku Srpsku koja nikome ne želi loše, koja voli Srbiju, koju Srbija voli. Volimo Srpsku koja je nastala prije 30 godina, koja je potvrđena nedaleko odavde, u Dejtonu. Tu Srpsku koju volimo i podržavamo danas slavimo, ne želeći nikom loše, svakome, a na prvom mjestu sebi dobro. Dok je vas biće i srpstva, Srbije i Srpske –  poručio je Selaković.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da je Republiku Srpsku “upoznao” 2010. godine kada se poslom nastanio u Zvorniku. Iz francuskih izvora našao je samo negativne stvari o Srbima.

– Kada sam došao, naišao sam na divne ljude. Brzo sam ih upoznao, stvorio prijatelje. Ono što me je iznenadilo prilikom svakog susreta kada bih pitao čovjeka odakle je, niko nije bio rodom iz Zvornika. Bilo ih je iz Olova, Sarajeva, Tuzle, i tada sam shvatio da je Zvornik, odnosno Republike Srpske, zapravo utočište, gdje je srpski narod našao mir.  Srpska je i mjesto u kojem su ljudi, koji su protjerani sa svojih ognjišta, mogli da žive normalno – rekao je Gujon i dodao da je u Zvorniku upoznao i Bošnjake koji su mogli da se vrate.

Međutim, nastavio je, kada je postao direktor Uprave, kada je posjećivao srpska mjesta u Federaciji BiH imao je priliku da vidi da se tamo Srbi bore sa velikim problemima i diskriminacijama, čega nije bilo u Zvorniku.

– Ako jedna Republika postaje utočište za jedan narod, omogućava i pripadnicima drugih naroda da žive u njoj, onda ta Republika zaslužuje da postoji. Ako pokušajem rušenja te Republike, to vodi do nemira, destabilizacije, ona svakako treba da ostane i opstane, treba da živi –  istakao je Gujon.

Generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović je čestitajući rođendan Republike Srpske istakao da je prethodnih 30 godina prošlo u borbi i otporu i izarazio nadu da će sljedeće godine proteći u miru, napretku i srpskoj slozi. Zaključio je rečima da 9. janura svako srce Srbinovo kuca za Republiku Srpsku.

Predsjednik Fondacije Halijard Džon Kapelo podsjetio je na prijateljstvo srpskog i američkog naroda u Drugom svjetskom ratu kada su Srbi spašavali američke pilote.

Vladika novogračaničko i srednjezapadn-oamerički Longin apelovao je na Srbe u SAD da se mole za naš narod i rukovodstvo Srpske da odoli ogromnim iskušenjima pred koje je stavljaju oni koji je ne žele, ali i pomognu na razne druge načine.

Željko Živak iz Udruženja Srba Republike Srpske u Čikagu je istakao da je za Srpsku poginulo više od 21 hiljada Srba, boraca i civila i ranjeno 100 hiljada. Zahvalio se delegacijiji Srbije na čelu sa šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, istakvši da je to prvi put da je zvanični predstavnik matice Srbije sa Srbima u Čikagu na ovaj veliki praznik.

Obraćanja predstavnika Srbije, Minsitra spoljnjih poslova Nikole Selakovića i Direktora uprave za saradnju sa Srbima u regionu i dijaspori Arno Gujona izazvala su oduševljenje kod čikaških Srba.

Delegacija Srbije posjetila Srpsku narodnu odbranu

Delegacija Srbije koju je predvodio ministar Nikola Selaković u okviru svog boravka u srpskoj zajednici Čikagu u subotu 8. januara 2022. godine posjetila je Srpsku narodnu odbranu – SNO. Predsjednik ove najstarije srpske organizacije u Čikagu Dragan Vujošević podsjetio je da je SNO prije 105 godina osnovao je Mihajlo Pupin i da su među članovima bili Jovan Dučić i drugi borjni poznati Srbi u Americi.

U razgovoru sa predstavnicima srpskih udruženja, biznismenima i pojedincima predstavnici Srbije su obećali pojednostavljenje procedura kod podnošenje zahtjeva za srpsko državljanstvo. Oni su istovremeno pozvali Srbe iz Amerike da investiraju u Srbiji koristeći mogućnosti državnih posticaja. U tu svrhu najavljeno je otvaranje kancelarije za „brzi odgovor“ u okviru Uprave za dijasaporu.

Predsjednik Srpske narodne odbrane za Ameriku Dragan Vujošević uručio je povelju SNO Arno Gujonu i novčanu donaciju za humanitarnu organizaciju „Solidarnost za Kosovo“.

Izvor: Srpskainfo