Major Milan Tepić je za Republiku Srpsku i za kompletan srpski narod heroj i to će uvijek biti. Nikakve note ni notni zapisi to neće moći promijeniti.

Ovo je za Srpskainfo rekao Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika i portparol SNSD, komentarišući protestnu notu koju je Hrvatska uručila Ministarstvu inostranih poslova BiH zbog otkrivanja spomen-ploče Tepiću u Banjaluci.

– S druge strane, jasno nam je da Republika Hrvatska to vidi potpuno drugačije, možda iz tog razloga što je major Tepić, žrtvujući sebe i svoj život, onemogućio Hrvatsku da dođe u posjed ogromne količine oružja kojim bi ubijali i protjerivali Srbe. Bez obzira na sve, razumijemo da se sa Hrvatskom ne razumijemo kada je u pitanju protekli rat. Isto tako, sve ljude koje oni doživljavaju i nazivaju herojima, mi ih doživljavamo isključivo kao notorne i bezočne ratne zločince – poručuje Kovačević.

Govoreći o potezu ministarke inostranih poslova BiH, Bisere Turković, koja je podržala protest zvaničnog Zagreba, Kovačevič kaže da je Turkovićeva postupila suprotno zakonu i Ustavu BiH jer u BiH inostranu politiku kreira isključivo Predsjedništvo BiH, a ministar inostranih poslova samo provodi ono što mu Predsjedništvo da kao nalog.

– Dakle, Bisera Turković nije imala nikakvo pravo da na taj način odgovori na diplomatsku notu Hrvatske i još jednom je pokazala da nju u njenom političkom djelovanju motiviše isključivo islamski radikalizam i esktremizam i mržnja prema Srbima. Čim negdje vidi srpsko ime, ona se odmah stavi na suprotnu stranu. Ono što je najgore u svemu tome jeste što se ona i političko rukovodstvo stranke kojoj pripada predstavljaju kao ljudi koji bi željeli da žive sa Srbima. Sve što smo vidjeli kao reakcije na 9. janaur, kao najznačajniji praznik građana Republike Srpske, pokazuje nam da sve ono što Srbi u BiH smatraju svojim, oni mrze i preziru i žele da nestane zajedno sa srpskim konstitutivnim narodom u BiH – zaključuje Kovačević.

Milan Tepić je bio major JNA. Za heroja je proglašen zbog odluke da u septembru 1991, zajedno sa sobom, digne u vazduh skladište municije u blizini Bjelovara u Hrvatskoj, ne želeći da ga preda pripadnicima Zbora narodne garde.

Izvor: Srpskainfo