Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić upitala je o čemu ambasador jedne zemlje ima da razgovara sa glavnim tužiocem u zemlji u kojoj obavlja diplomatsku dužnost i na šta bi ličilo da funkcioneri i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj i BiH počnu da se sastaju sa glavnim tužiocem.

Komentarišući današnji sastanka vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića sa ambasadorom Austrije u BiH Ulrike Hartman o, kako je navedeno, procesu jačanja vladavine prava u BiH, Vulićeva je rekla da je poznato da je (Morin) Kormakova, bivši ambasador SAD u BiH, redovno posjećivala tužilaštva u BiH i raspitivala se o konkretnim slučajevima, što bi za svaku suverenu državu bilo neprihvatljivo i ispod dostojanstva, ali očigledno ne i za BiH.

– Zamislite samo kada bi neki ambasador BiH pozvao glavnog tužioca u SAD, Austriji ili bilo kojoj državi na svijetu na sastanak, ovaj bi vjerovatno pomislio da je riječ o skrivenoj kameri ili prvoaprilskoj šali – konstatovala je Vulićeva.

Ona je upitala zbog čega se onda, kao diplomatski predstavnici svojih zemalja, u BiH ponašaju onako kako se nijedan diplomata u njihovoj državi ni po koju cijenu ne bi smio ponašati.

– Ako smatrate da smo manje vrijedni od vas i da nismo suverena zemlja, onda nam to recite otvoreno, u suprotnom vaše deklarativne izjave o podršci suverenitetu i evropskom putu BiH izgledaće još licemjernije nego što zaista jesu – poručila je Vulićeva.

Autor: SRNA/Srpskainfo