Poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović izjavio je da je BiH u tešku situaciju dovelo licemjerje Sarajeva i Zapada, kojima ne smetaju radikalni islamisti koji pod zastavama “Islamske države” marširaju BiH i pozivaju na rat, a smeta im Republika Srpska i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik koji traže samo ono što im po Ustavu pripada.

– U Bužimu marširaju fanatici koji viču “tekbir” što je arapska verzija “Alahu ekber”. Nisam shvatio da su to neki dobročinitelji, nego ljudi koji pozivaju na džihad. Takvi im ne smetaju! Fanatici, salafisti ne smetaju, oni su im super, ali smeta kada Republika Srpska zatraži da joj se vrate neke nadležnosti koje su u Dejtonu bile uspostavljene – rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Dodik je zbog svog ustavnog ponašanja dobio sankcije i on smeta, a oni koje je u BiH doveo Alija Izetbegović i koji su se nastanili po Ozrenu, Zenici i Travniku i drugim mjestima i osnovali vehabijske zajednice, ne smetaju i oni su izgleda “sunce demokratije”.

Đukanović je pozvao “`humanitarce` iz Beograda za koje su `Zelene beretke` izgleda “super humanisti” da prošetaju malo Sarajevom pa da vide kakvi su tamo murali.

– To je to licemjerje koje i ovde vlada. To je neshvatljivo licemjerje. Republika Srpska jedino traži da joj se vrate nadležnosti. Ona je fakat, ona je ustanovljena Dejtonom. Njoj su oduzeli sve nadležnosti. I sada vi pričate o tome kako Srbi krše nešto u BiH – rekao je Đukanović za televiziju “Pink”.

Đukanović je zaključio da cijela Evropa priča kako je zdrava decentralizacija, samo je izgleda potrebno da BiH bude centralizovana i da se samo u Sarajevu odlučuje.

Autor: SRNA/RTRS