Da su glasovi mržnje bučni, a glasovi razuma tihi, da nam je javno mnjenje zatrovano, a mladi previše povodljivi, svjedoče i posljednja dešavanja iz Bužima.

Ratne uniforme, ratne zastave i ratna retorika na lokalitetu Kedića Glavice, koji je okupio mnoge, a u najvećem broju mlade ljude, izazvali su žestoke reakcije u Srpskoj.

A, samo nekoliko dana ranije, Bošnjake u Srpskoj su uznemirile poruke koje su pojedinci, za vrijeme vlastitih praznika, iskoristili za vrijeđanje po osnovu vjere i nacije.

FOTO: RTVUSK.BA/SCREENSHOT

Živimo u vremenu kada smo okupirani virusom korona, ali zaboravljamo na onaj, gotovo podjednako opasan – virus mržnje, koji, ako se nesmetano širi, može imati ozbiljne posljedice. A, ovi, najsvežiji primjeri svjedoče o tome da mladi i nisu baš imuni na njega. Ali, ko je kriv za to?

Da li ratne poruke, kojima nas pojedinci gotovo svakodnevno bombarduju, toliko uspješno utiču na svijest mladih ljudi, koji, umjesto da slave život, pozivaju na rat i mržnju?!

Komunikolog Mladen Bubonjić tvrdi da situaciju neprestano podgrijavaju, a ni najmanje ne smiruju, oni koji imaju moć. Proizvod toga je, dodaje, naelektrisano javno mnjenje, što ima svoje posljedice.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Kada je riječ o mladima, oni su inače najpovodljiviji; to su osobe u formativnom periodu i lako potpadaju pod uticaj sa strane. Takva atmosfera, koja je poprilično podgrijana ovdje, izaziva bojazan, iz toga prelazi u latentnu netrpeljivost, a zatim u mržnju. To je sistem spojenih sudova, koji na kraju dovodi do takve retorike i najbolje će biti ako ostane na retorici i ne pređe u nešto ozbiljnije, što smo, nažalost, mogli vidjeti oko Božića i obilježavanja Dana Republike, kada se pucalo na vjerske objekte, a gdje su učestvovali upravo mladi – rekao je Bubonjić za Srpskainfo.

Jednostrano shvatanje

Da je situacija u BiH zabrinjavajuća, a mladi inficirani ratnom retorikom, smatra i psiholog Aleksandar Milić.

– Sve te teme odrasli na neprofesionalan način pobuđuju i podsjećaju ljude na ugroženost, bilo da je u pitanju jedna, druga ili treća strana. Dovoljno tumačenja o događajima iz prošlosti nema i onda mladi doživljavaju to samo jednostrano, kao ugroženost, pa se javljaju potrebe zaštitničkog, agresivnog, manifestnog, ružnog i razornog ponašanja. Konfliktne, uvredljive riječi, riječi koje simbolizuju povrede drugih, ne mogu dovesti do dobrih ishoda. Ne bi valjalo da se to širi i mislim da je krajnje vrijeme da se  malo stiša, jer čak i ono što je nekome slavlje ljudi doživljavaju kao provokacije i usmjerenost ka drugima – rekao je Milić za Srpskainfo.

Dodaje da su krivci za to loši rukovodioci u politici.

FOTO: DNEVNICK PORTAL/SCREENSHOT
FOTO: DNEVNICK PORTAL/SCREENSHOT

– Ovdje se radi o zloupotrebi u predizborne svrhe. Sve se događa u tom kontekstu. Svi vidimo da njima dobro dođe da na neki način sebe predstave kao nacionalne zaštitnike, ali na vrlo regresivan, ubitačan način, koji može imati užasne posljedice – upozorio je Milić.

BUBONJIĆ: KLJUČ U ZDRAVOM RAZUMU

Komunikolog Bubonjić smatra da bismo svi, a pogotovo oni koji imaju najveću odgovornost, trebali dati svoj doprinos utišavanju tenzija.

– Političari ne trebaju dolijevati ulje na vatru, a običan čovjek, ako već ne može da izbjegne i ostane imun na sve te silne informacije, da im zdravorazumski pristupi i da ne unosi previše emocija, kako ne bismo došli u situaciju da neko uzima pravdu u svoje ruke – poručio je on.

Izvor: Srpskainfo