Da li je u Drvaru na sceni udar na srpsko jedinstvo? Pokrenuta je inicijativa za opoziv načelnice opštine Dušice Runić.

Odluka je donesena u lokalnom parlamentu, tijesnom većinom koju je potpisalo devet odbornika SNS-a, HDZ-a 90, Socijalističke partije, DNS-a te Nezavisnog kluba.

Od ukupno 17 odbornika izostalo je prisustvo jednog, a Stranka za boljitak bila je suzdržana.

Runićeva ima čvrstu podršku stranačkih kolega iz SNSD-a, ali i HDZ-a.

Kaže da nije iznenađena inicijativom, ali da je to učinjeno protiv interesa Drvara i njegovih građana.

Opozicioni odbornici navode da je razlog za pokretanje inicijative niz nepravilnosti, među kojima i nesaradnja između Runićeve i lokalnog parlamenta, ali i poštovanje odluka sadašnje skupštinske većine.

– Ovo je neka naša iznuđena reakcija zbog nepoštivanja legalno izabrane zakonodavne vlasti od strane izvršne vlasti – izjavio je predsjednik Skupštine opštine Drvar FBiH-a – Nezavisni klub 6660 Miloš Kralj.

– Takođe, sredstva iz budžeta se troše nenamjenski i bez ikakve kontrole i usljed svega smatramo da je ovakvo stanje neodrživo i da mi kao skupštinska većina ne možemo ni na koji način natjerati načelnika na saradnju – rekao je šef Kluba odbornika SNS-a u SO Drvar FBiH-a 6661 Miroslav Јaglica.

Međutim, Runićeva kaže da ima dokaze i da je na sva pitanja uvijek odgovarala, a dostavljena su u pisanoj formi.

Navodi da su sva sredstva utrošena namjenski i javno prema ranije usvojenom strateškom i operativnom planu opštine, od istog tog vijeća. Za to ima i dokumentaciju.

Za vrijeme njenog mandata uloženo je više od pet miliona maraka. Neki od najznačajnijih projekata su rekonstrukcija Doma zdravlja, ulaganje u infrastrukturu i uređenje poslovne zone Mlin, sve sa ciljem poboljšanja uslova života i održivog opstanka srpskih povratnika.

Runićeva poručuje, ovo je politička igranka čiji je cilj priprema za predstojeće izbore.

– Zasigurno da se iza ove cijele priče krije nešto drugo. Ovo je klasičan i tipičan udar na najveću srpsku populaciju, odnsono na najveću povratničku opštinu na području FBiH-a. Ovo je direktan udar na stvaranje srpskog jedinstva – naglasila je Runićeva.

Da je cijepanje srpskog jedinstva u najvećoj povratničkoj opštini u FBiH jedan od ciljeva saglasan je i Goran Broćeta, delegat Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

– Јednostavno je jasno da se što više iscijepa srpsko biračko tijelo kako bi se sa njim lakše manipulisalo, a posljedice za građane Drvara, odnosno za srpski narod u FBiH, su katatsrofalne. Јer šta ima preče od čvrste veze sa Republikom Srspkom i Srbijom srpskom narodu danas u Dravru? A to neko ne želi – izjavio je Broćeta.

Građani koje smo danas anketirali u Drvaru svi jednoglasno staju uz Dušicu Runić.

Runićeva je podršku dobilu od načelnika susjednih povratničkih opština, Glamoča i Bosanskog Grahova.

O sadašnjoj inicijativi za opoziv, odbornici Skupštine opštine Drvar glasaće na narednom zasjedanju u roku od mjesec dana.

Ukoliko inicijativa i tada bude podržana, Drvaru slijedi referendum, ali i još jedan neplanirani trošak u malom opštinskom budžetu.

Autor: RTRS