Smatram da nije prekršena odluka Ustavnog suda BiH, te da će ovaj postupak, ako bude išao dalje, pasti u vodu.

Ovako je zamjenik ministra odbrane, Mirko Okolić, za Srpskainfo prokomentarisao izjavu ministra odbrane Sifeta Podžića o pokretanju postupka protiv njega i srpskih kadrova u Oružanim snagama BiH, zbog prisustva centralnoj ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je ranije istakao da će, ukoliko se ne bude postigao dogovor u kojem pravcu ide BiH, ovakvih pojava biti i sa jedne i sa druge strane, te da će “ova agonija ići sve dublje”.

Ovakve poteze ministra Podžića advokat Milan Petković je, takođe, ocijenio kao neutemeljene.

– Nije bilo nikakvog osnova za pokretanje političkog, ali ni disciplinskog postupka. Republika Srpska ima pravo da slavi 9. januar, bez obzira na odluke određenih sudova. To bi bilo isto kao kada biste tražili da se podnese postupak protiv izabranog člana Predsjedništva zato što je sud u Strazburu donio odluku da je povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima – smatra Petković.

Naglasio je da smo se i ranije susretali sa  sličnim problemima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Sjetimo se postupka koji se vodio protiv poručnika Nenada Pavića zbog glasanja na referendumu o Danu Republike. On je tada pravosnažno oslobođen – istakao je Petković.

Konstatuje da je sve to što se dešavalo ranije, ali i ovo što se dešava danas, neka vrsta pritiska, koji šalje jasnu poruku.

– Sve ovo dokazuje cijeli apsurd u kakvom je Bosna i Hercegovina, ali i same Oružane snage – zaključio je Petković.

PRVE PRIJAVE

Proslava 9. januara i ove godine je izazvala netrpeljivost u BiH, koja je kulminirala nizom krivičnih prijava. Prve prijave podnijela je koalicija “Država”, dan nakon obilježavanja rođendana Srpske.

– Prva krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, Mirsada Kukića, Milana Tegeltiju i ATV, a druga se odnosi na proslavu neustavnog dana RS, od Željke Cvijanović i drugih zvaničnika do Draška Stanivukovića. Pozivam sve zdrave snage da se borimo; vrata ove koalicije su otvorena za sve koji su za pravni sistem i protiv ovog grubog narušavanja i ugrožavanja naše zemlje – poručili su, tom prilikom, iz ove koalicije.

Izvor: Srpskainfo