Evidentno je da Mirko Šarović, u skladu sa svojim defetističkim i kukavičkim stavovima kako 9. januar i Republika Srpska iritiraju, opet bježi i povlači se i već sada prećutkuje kako je ideja da srpski predstavnici više ne učestvuju u donošenju odluka na nivou BiH zapravo bila njegova, a sve sa ciljem da sada zbog toga zaključi kako je politika Milorada Dodika navodno doživjela krah, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“SNSD i vladajuća koalicija tada su prihvatili takav prijedlog opozicije, jer smo smatrali da je u tom trenutku kada je posljednji visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo sramne dopune Krivičnog zakona BiH, od najvećeg značaja da postignemo jedinstvo u Republici Srpskoj, od čega ne odstupamo ni danas”, rekao je Kovačević za Srnu.

On kaže da je javnosti poznato da je prijedlog Dodika i SNSD-a na tom sastanku bio da se u Republici Srpskoj formira koncentraciona Vlada u kojoj bi bile sve parlamentarne stranke i čiji ciljevi bi bili da se Republika Srpska jedinstveno odupre pritiscima i vrati i ojača svoj kapacitet.

“I danas smo uvjereni da bi to bila najbolja odluka i da bismo na taj način definitivno najbolje zaštitili interese Srpske, ali pošto u opoziciji nije bilo hrabrosti da preuzmu dio odgovornosti, mi smo prihvatili njihov prijedlog i za njega, kao i uvijek i za sve u Srpskoj, preuzeli punu odgovornost”, rekao je Kovačević.

On ističe da o svakom konstruktivnom prijedlogu, a pogotovo kada taj prijedlog dolazi od dokazanih prijatelja Srpske, što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svakako jeste, treba razgovarati.

“Međutim, mora se naglasiti da predstavnici Republike Srpske nikada nisu napustili zajedničke institucije BiH, niti su ih blokirali, kako se često lažno i manipulativno tvrdi, već su u njima radili i odluke donosili u skladu sa svojim nahođenjem, što je pravo koje nam niko ne može oduzeti”, rekao je Kovačević.

On navodi da Republika Srpska već dugo traži dijalog o budućnosti BiH, dok drugi, prvenstveno politički predstavnici Bošnjaka poziv na dijalog odbijaju, uporno čekajući da im spoljni faktor ispuni sve njihove političke želje.

“Takav pristup sigurno ne može biti dobar za BiH, niti nešto na šta će Srbi i Hrvati ikada pristati”, rekao je Kovačević.

Autor: SRNA/ATV