Najnovija “oštra poruka” poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Јelene Trivić, poput svih njenih statusa i izjava, ima za cilj jedno – da unese razdor, sumnju i nepovjerenje u politike i odluke institucija Republike Srpske, rekao je Srni poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

On smatra da je najava da će se o nečemu razgovarati u Narodnoj skupštini izazvala “topovsku paljbu” prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a sve u svrhu kampanje za predstojeće izbore, pa i po cijenu štete koju ta izjava može izazvati.

– Upravo je veličina Milorada Dodika u konstantnom afirmisanju Narodne skupštine kao mjesta gdje se donose najvažnije odluke za Srpsku, što bi Јelena Trivić kao opozicioni narodni poslanik prva trebalo da cijeni – istakao je Mazalica.

On je naveo da opšta mjesta i političke fraze, nedostatak argumentacije i populizam, optužbe, uvrede i cinizam te konstantno ponavljanje, pretjerivanje i preuveličavanje u njenim nastupima služe da onemoguće bilo kakvu smislenu debatu sa njenim stavovima.

Sa druge strane, dodao je Mazalica, kad je Narodna skupština donosila odluku da odbije zahtjev bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka za vraćanje povelja koje su dodijeljene ljudima zaslužnim za stvaranje Republike Srpske, Trivićeva nije došla na glasanje.

– Nije došla ni na glasanje kad je Narodna skupština usvojila zaključke kojima ne prihvata imenovanje novog visokog predstavnika, a onda je i slala signale da treba razgovarati sa /Kristijanom/ Šmitom. To su samo neki od primjera izostanka činjenja i postupanja istinskog patriotizma – smatra Mazalica.

Prosto je nevjerovatno, kaže on, da nikad Trivićeva nije podržala veto srpskog člana Predsjedništva, odnosno svaki put je poručila Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću “da su dobro uradili što su preglasali Dodika”.

– Relativizacija svake suverenističke inicijative socijalnom demagogijom, skepticizam prema podršci Rusije, kriminalizacija svakog političara koji ima jasan stav prema nacionalnim pitanjima – sve je to pažljivo osmišljena strategija na tupljenju oštrice, obezvređivanju, razvodnjavanju nečega što nam je u ovom trenutku najpotrebnije – zaštita interesa i pozicije Republike Srpske – istakao je Mazalica.

On je upozorio da su Trivićeva i njene kolege iz opozicije prvi kad treba kritikovati i prije nego što se o nečemu glasa, ali kad treba imati stav i ostati na glasanju kad se donose teške odluke, tu su posljednji.

– Kad treba reći, predložiti, preuzeti odgovornost, uraditi, završiti, postići uspjeh, tu ih nikad i nigdje nije ni bilo” – rekao je Mazalica.

On smatra da ne treba obraćati pažnju na to šta Trivićeva priča, nego da treba pratiti kako glasa i gdje cilja svojim izjavama, dodajući da te izjave doživljava kao propagandne letke koje iz aviona bacaju strane ambasade i političko Sarajevo.

– Nije važno sa kojim ljudima i vrijednostima se ona identifikuje, važno je šta radi i kakve posljedice izaziva. A posljedice takve politike po Republiku Srpsku su krajnje neizvjesne – istakao je Mazalica.

Autor: SRNA/RTRS