Inostrani član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Natalija Naročnicka poručila je samoproglašeno Kosovo ne može da postane nezavisno sve dok Rusija ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN.

– Važno je da narod i vlasti Srbije ne pristanu na priznavanje Kosova, a Rusija će ih podržavati u svim međunarodnim organizacijama. Najvažnije je, ipak, da vlasti u Srbiji ne popuste zbog nekog obećanja, a silom ih niko ne može natjerati da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu – rekla je ona.

Prema njenim riječima, Evropa i Zapad će tek platiti cijenu što su podržavali Albance i njihov separatizam na Kosovu i Metohija.

Naročnicka je dodala da, nažalost, na Zapadu nema oštrih reakcija kada u Prištini govore o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da se, kad bilo ko od Srba progovori o tome da svi Srbi žive u istoj državi, na Zapadu odmah energično usprotive.

– Ako se Albancima dozvoli da se ujedine u zajedničku državu biće to problem ne samo Srba, već i Makedonije i Grčke – izjavila je Naročnicka za „Večernje novosti“.

Naročnicka je navela da Zapad sada pokušava da falsifikuje istoriju i da u takvoj atmosferi „zaboravljaju“ ko su im bili saveznici.

– Balkan je bio brana od Turaka i Srbi su ginuli, štiteći ne samo sebe nego i hrišćansku Evropu. Svojom agresivnom propagandom Zapad hoće da omalovaži doprinos Rusa u oslobađanju Evrope. Isto se može reći da je Evropa nezahvalna za to što je Srbija učinila za nju kroz istoriju – rekla je Naročnicka.

Prema njenim riječima, moćnom lažnom propagandom su demonizovali Srbe, opravdavajući agresiju NATO.

– Legitimizovali su teroriste OVK priznajući ih kao međunarodni subjekt. Omogućili su teroristima da promijene državne granice – ukazala je ona.

Kada je riječ o sudu u Hagu, Naročnicka je navela da su obrazovani i objektivni ljudi vrlo brzo shvatili da u Hagu nema pravde i da se sudi da bi se opravdala intervencija NATO.

– Da je to tačno, vidi se iz statistike suđenih. Odavno sam govorila da su unapred određene `kvote` koliko će iz kojeg naroda biti suđeno i osuđeno. Zanimljivo je da su na kraju izvedeni pred sud i oni rukovodioci OVK koji su na početku tretirani kao teroristi i zatim su preko noći pretvoreni u lidere novonastale „države Kosovo“ – rekla je ona.

Naročnicka je naglasila da su u Vašingtonu i ranije znali ko su ti albanski lideri, ali su im oni bili potrebni u ratu protiv jugoslovenske vojske koja je štitila svoju zemlju.

– Vidjećemo na koliko će oni biti osuđeni ako im se uopšte izreknu kazne zatvora za zločine koje su počinili – dodala je ona.

Izvor: aloonline