Potpredsjednik Republike Srpske i funkcioner SDA Ramiz Salkić nastavlja da provocira, i da “pljuje ruku koja ga hrani”.

U intervju za portal „Patrija“ Salkić je iznio niz optužbi na račun Srpske i njenih zvaničnika. Između ostalog, navodi da su Bošnjaci u Srpskoj ugroženi više nego ikada, i da su za to krivi zvaničnici iz Srpske, a naročito Milorad Dodik.

– Bošnjaci su zabrinuti trenutnom situacijom i nemaju povjerenje u okruženje u koje su se vratili zbog činjenice da to okruženje veliča ratne zločince, negira genocid, a i mnogi počinioci teških ratnih zločina i genocida nalaze se na slobodi. Nažalost, vidimo da je i tada, a i danas, Dodik imao i ima određenu podršku u međunarodnim krugovima i za separatističku politiku, ali i za provođenje sistemske diskriminacije Bošnjaka. Njegova je politika jednostavno da mi ne trebamo biti tu, da ovaj entitet ne treba biti dio Bosne i Hercegovine i da treba stvarati ambijent u kojem mi ne možemo ostati i opstati ovdje, naveo je Salkić.

Zbog toga, Salkić navodi da bi NATO trebalo da postavi svoje snage na granici sa Srbijom.

  •  Zbog ovih činjenica i nesumnjivog postojanja aktivnosti i planova o podjeli Bosne i Hercegovine logično se nameće potreba da se međunarodne snage stacioniraju na ključnim tačkama na granici sa Srbijom. To je logičan i racionalan razlog da se snage NATO-a rasporede na granici sa Srbijom. To bi donekle relaksiralo odnose, smanjilo bi tenzije i omogućilo povratak normalnim životnim temama, dodao je Salkić.

Posebno mu je zasmetala proslava Dana Republike Srspke.

– Postrojavanje u Banjoj Luci i pjevanje profašističkih pjesama od strane pripadnika MUP-a entiteta, koji bi trebali da garantuju sigurnost i nama Bošnjacima, šalje sasvim jasnu poruku. Oni su tu samo da zaštite građane srpske nacionalnosti. Bošnjaci su godinama izloženi različitim oblicima šikaniranja i ponižavanja, a sada se i nasrće na našu sigurnost i bezbjednost, naveo je Salkić.

Izvor: vecernjenovosti