epa09666199 Syringes with Moderna vaccine against COVID-19 shots Sage are on display during a vacination campaign in a Beach Bar and Restaurant in Berlin, Germany, 04 January 2022.. In a measure to reach more people, restaurants and clubs in Berlin start a Covid-19 vaccination campaign, where citizens get their vacine shots at the clubs & restaurants in the German capital. EPA-EFE/FILIP SINGER

Omikron soj se nevjerovatnom brzinom širi, ima široki spektar simptoma, a stručnjaci kažu da ne bi bilo iznenađujuće da se ove godine pojavi još jedna zabrinjavajuća varijanta korona virusa, pa su iznijeli realne strahove da omikron varijanta nije i posljednja, međutim, tvrde da i delta soj još uvek kruži.

A budući da je situacija prilično alarmantna Evropske agencije za lijekove (EMA) objavila je kolka je efikasnost vakcine protiv omikron varijante koronavirusa.

Omikron predstavlja manju opasnost

– Iako se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa SARS-CoV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica Evropske unije ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron, na temelju predmetnih ispitivanja, trenutno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta – navodi Evropske agencije za lijekove (EMA).

Efekat vakcine je niži uz omikron nego uz druge varijante

Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je efikasnost vakcina protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante i da s vremenom slabi. Kao rezultat, više vakcinisanih osoba će vjerovatno da razvije bolest uzrokovanu varijantom omikron

– Predmetna ispitivanja takođe pokazuju da vakcinacija i dalje pruža visok nivo zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron. Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o efikasnosti vakcina u opštoj primjeni, takođe upućuju na to da su osobe koje su primile buster dozu vakcine bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno vakcinisanje, a nisu primile buster dozu – navodi Evropske agencije za lijekove (EMA).

Koja je razlika između dvije doze i buster doze

Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze vakcine protiv bolesti Kovid-19 imaju do 70 odsto zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon vakcinacije, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90 odsto nakon primnjene buster doze.

– EMA će da nastavi sa procjenom podataka o djelotvornosti vakcina i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih uz prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu, kako navedeni podaci budu postajali dostupni. Ishod ovih procena može da utiče na buduće strategije vakcinacije koje preporučuju stručnjaci u državama članicama Evropske unije. Vakcinacija ostaje ključni deo pristupa borbi protiv trenutne pandemije. U skladu s preporukama nacionalnih tela, potrebno je da se nastavi sa naporima kojima će da osiguraju da se što veći broj delimično vakcinisanih i nevakcinisanih osoba u potpunosti vakciniše protiv bolesti Kovid-19 i da se ubrza primjena buster doza vakcine – navodi Evropske agencije za lijekove (EMA).

Izvor: Srpskainfo