Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, sinoć je gostovao na “Fejs” televiziji gdje je govorio o političkoj situaciji u BiH, i tom prilikom iznio niz prijetnji i optužbi na račun srpskog člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika.

Šmit je, između ostalog rekao da su „bonska ovlašćenja“ još u ladici, i da će sve protiv Dejtona biti  sankcionisano. Međunarodna zajednica, EU, SAD i Visoki predstavnik su na istoj strani, poručio je Nijemac.

– Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika. Na Dodika više ne treba računati. On i neki se igraju i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja. Ako se ne povuku odluke NSRS-a, onda kako to Šekspir kaže: “Uradiću prije nego što ću pričati o tome!” Mogu očekivati određene odluke, ali ko će donijeti odluke i kakve će biti vidjećemo. Učiniću nešto prije nego što o tome budem govorio. Ići će se putem koji Dodik nije zamislio – kazao je Šmit.

Komentarisao je i dolazak Vinka Pandurevića na proslavu dana Republike Srpske, 9. januara. Rekao je i da neće povući „Inckov zakon“

– Pandurević stoji pored Dodika na paradi u Banjaluci, je li to znači da je on Dodikov savjetnik? Ako znači onda je to bijedno i moram Dodiku reći da je dosta. Neću poništiti Inckov zakon. Dodik je prokockao svoju šansu 9. januara i on se pravi da neko ima nešto protiv Srbije i Srpske, a to su igrarije. On je više tragična figura i kompletna situacija je takva, naveo je Nijemac.

Izvor: vecernjenovosti.ba