Politički analitičar i istoričar Dragomir Anđelković izjavio je da njemački diplomata Kristijan Šmit nije visoki predstavnik nego uzurpator i da nije njegovo da odlučuje koji će političar da vodi koji entitet u BiH.

Anđelković je rekao Srni da je izjavom “da se mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez /srpskog člana Predsjedništva BiH/ Milorada Dodika”, Šmit priznao šta je njegova prava misija.

– Njegova prava misija nije da stabilizuje stvari u BiH u skladu sa Dejtonom, već da ruši Dejton i nameće one političare koji će da podržavaju ono što on radi. Drugim rečima, da se izvrši centralizacija BiH, kako bi ušla u NATO – istakao je Anđelković.

Anđelković je napomenuo da posao visokog predstavnika nije da se miješa u unutrašnju politiku BiH, već da bude garant mira i stabilnosti, te da nije na visokom predstavniku da odlučuje ko će od političara voditi koji entitet i BiH u cjelini.

– Ali, pošto Šmit i nije visoki predstavnik, već je lažni visoki predstavnik, uzurpator, onda je nekako razumljivo što on ne radi posao visokog predstavnika, već se meša u unutrašnju politiku – kaže Anđelković.

On je naveo da je to s druge strane podstrek Republici Srpskoj da brani svoje interese, jer Srbi samo kroz jedinstvo mogu da postignu nešto što je za srpski narod bitno.

– Ne radi se ovde o Dodiku, nego o budućnosti Republike Srpske. I nekog drugog ko bi branio Republiku Srpsku sutra bi napadali i pokušavali da uklone. Stoga građani Republike Srpske, bez obzira na političko opredeljenje, treba iznad svega da stave budućnost Republike Srpske i da se okupe u cilju njene odbrane – rekao je Anđelković.

Anđelković je rekao i da Šmit pokušava da se ponaša kao nacistički okupatori za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao upravnici okupiranih zemalja, što ne služi Njemačkoj na čast, jer podsjeća na njenu ulogu u prošlosti.

On je ocijenio da Šmit manipuliše i terminom “međunarodna zajednica”, jer međunarodna zajednica su UN, a ne Zapad, NATO ili EU.

– Šmit ima podršku dela međunarodne zajednice, odnosno zapadnog dela, dok s druge strane Rusija i Kina su vrlo jasno saopštile da ga ne priznaju. Stoga on ne može da se poziva na međunarodnu zajednicu. To je gruba manipulacija – rekao je Anđelković.

Autor: SRNA/RTRS