Timovi porodične medicine Doma zdravlja Prijedor od prošlog mjeseca u radu koriste novi sistem pod nazivom Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS). Iz prijedorskog Doma zdravlja poručuju da je zbog prelaska na novi sistem primjećeno duže čekanje pacijenta.

omoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Prijedor, Dijana Đerić, ističe da bi ovaj program trebalo da olakša rad ljekara, kao i liječenje pacijenta.

– Od 1. decembra smo prešli na program. To je uzrok gužvi, zbog toga što i ljekari još nisu potpuno ušli u rad programa. Samim tim program je dosta sporiji u odnosu na onaj program koji smo imali i nisu svi podaci bili preneseni, pa smo bukvalno u tom periodu radili u oba programa da bi se adekvatno prebacili svi podaci – priča ona.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Đerićeva dodaje da je novi program napravljen sa ciljem da uvede niz pogodnosti za pacijente.

– Trebalo bi da pacijentima omogući elektronsko naručivanje, kao i povezivanje sa sekundarnim i tercijarnim nivoima i s apotekama tako da više pacijenti ne bi trebali da dolaze uopšte u Dom zdravlja ukoliko im samo treba produženje hronične terapije nego bi se samim tim javljali odmah u apoteku. Na taj način ne bi se stvarale vještačke gužve, ali to je tek sada u budućnosti tako da za sada vidite još gužve u porodičnoj – kaže Đerićeva.

Direktor bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora, Andrija Vukotić, priča da je ova zdravstvena ustanova prošle godine počela da koristi IZIS u svojim specijalističko-konsultativnim ambulantama, ali da primjećuju određene poteškoće u radu novog programa.

FOTO: ATV/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: ATV/YOU TUBE/SCREENSHOT

andrija vukotic

– Poteškoća je loš internet. Znači, kada nam je loš internet mi ne možemo da se ulogujemo i da krenemo kroz taj informacioni zdravstveni sistem. Nekad se desi da bude 15, 20 i 30 pacijenata kroz pojedine ambulante i da zablokira sve, da mi onda ne možemo uopšte da kucamo kroz taj informacioni sistem. To nam otežava rad kroz pojedine ambulante naše bolnice. Jednostavno smo zablokirani i ne možemo da otkucamo ni otpuste ni preglede u tom novom informacionom zdravstvenom sistemu i onda moramo ponovo da se vratimo na stari HIS sistem kroz koji mi kucamo i kroz koji smo navikli prethodnih nekoliko godina. Nadam se da će ljudi iz Fonda otkloniti te poteškoće i da ćemo mi tokom ove godine preći na taj novi informacioni zdravstveni sistem – zaključuje Vukotić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske uvjeravaju da zbog složene organizacije rada prijedorska bolnica postepeno prelazi na novi program. Tvrde da gužve u zdravstvenim ustanovama nisu nastale kao posljedica primjene IZIS, već pretežno zbog aktuelne epidemiološke situacije i činjenice da jedan ljekar pokriva više timova. Navode da je potrebno i vrijeme da se zdravstveni radnici prilagode načinu rada u novom programu.

– IZIS je znatno napredniji, složeniji i sigurniji program. Suština IZIS je da sve zdravstvene ustanove, i privatne i javne, i one sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima ugovor i sa kojima nema budu međusobno uvezane, mogu razmjenjivati medicinske podatke. To će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata. To prije IZIS nije bilo moguće niti su to raniji sistemi zdravstvenih ustanova omogućavali – navode iz ovog Fonda.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Opšta bolnica Prijedor

Dodaju da je Fond ranije prolongirao rokove primjene IZIS u punom kapacitetu u zdravstvenim ustanovama, upravo imajući u vidu specifične okolnosti i opterećenost zdravstvenih radnika u pandemiji virusa korona.

– Integrisani zdravstveni informacioni sistem je implementiran i dostupan u svim javnim zdravstvenim ustanovama, a sve javne zdravstvene ustanove su potpisale i sporazum o razmjeni podataka u okviru IZIS – tvrde iz Fonda.

Uvezivanje zdravstvenih ustanova u Srpskoj kroz IZIS je projekat vrijedan 23 miliona maraka. On podrazumijeva upotrebu elektronskih uputnica, recepata i kartica umjesto zdravstvenih knjižica. Dosadašnji kartoni pacijenata zamjenjuju se elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu. Iz Fonda uvjeravaju da su i apoteke počele da realizuju elektronske recepte i da svoje informacione sisteme prilagođavaju IZIS-u.

Izvor: Srpskainfo