Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović smatra da bi Kristijan Šmit očigledno najviše volio da napravi BiH, ne samo bez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već i bez srpskog naroda.

Radanović je rekao Srni da Šmit ne može odlučivati ko će predstavljati srpski narod, tim prije jer je Dodik na izborima 2018. godine osvojio najviše, 370.000 glasova, a toliko glasova otprilike su imali zajedno bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

On je istakao da Šmit nema pravo i da je nedopustivo da smjenjuje legalno izabrane zvaničnike u BiH i Republici Srpskoj, tim prije jer nema legitimitet i podršku Savjeta bezbjednosti UN.

– Tražim da takozvani visoki predstavnik objavi pravni akt na osnovu koga se on tako predstavlja i ima li on papir sa pečatom i potpisom generalnog sekretara Savjeta bezbjednosti UN – ističe Radanović.

Od Šmita traži i javno izvinjenje srpskom narodu u BiH. “Od mene vlasti u FBiH traže pravni osnov za kuću čiji je vlasnik srpska porodica posljednjih 100 godina, a sva dokumentacija je zapaljena, prepravljena ili uništena, te ne mogu da dokažem pravo na tu svojinu. Šmitov angažman u BiH je izvan civilizacijskih normi, to je gola sila”, istakao je Radanović.

Upozorio je da su srpski predstavnici u pojedinim kantonima u FBiH, poput Tuzlanskog i Sarajevskog, redovno izloženi preglasavanju muslimanskih stranaka, ogrnutih plaštom građanske platforme, a na tu činjenicu Šmit i ne pomišlja da reaguje.

Radanović zamjera Šmitu i zbog susreta sa nelegalnim i nelegitimnim udruženjima Srba u FBiH.

Šmit je za sarajevsku TV Fejs rekao da se mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Autor: SRNA/RTRS